Jaz ostanem doma

Vsa Italija v karanteni

G.G./STA
9. 3. 2020, 22.04
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 22.35
Deli članek:

Italijanska vlada je zaradi "pomembnega porasta v številu okuženih z novim koronavirusom" nocoj sprejela nov previdnostni ukrep in karanteno razširila na celotno državo.

Reuters
Za en mesec se bo ustavilo življenje v Italiji.
Predsednik pokrajine Puglia Michele Emiliano, ki je pozival k razširitvi karantene na celotno državo, je na Twitterju zapisal, da ukrep lahko veljal od 15 do 20 dni.

"Podpisal bom sklep, ki bi ga na kratko lahko poimenovali 'Jaz ostanem doma'," je dejal italijanski premier Giuseppe Conte in dodal, da bodo z ukrepi, ki stopijo v veljavo s torkom, poskušali obvarovati najbolj ranljive člane družbe, torej starejše in bolnike.

Do 4. aprila so odpovedani tudi vsi športni dogodki, vključno s tekmami prve italijanske nogometne lige. Zaprte bodo vse izobraževalne ustanove v državi. Prebivalci se bodo lahko gibali po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov. Še naprej pa bo deloval javni potniški promet, da bi s tem zagotovili neprekinjenost proizvodnje in da bi ljudem omogočili, da bi lahko šli v službo, je še napovedal Conte. Na mejah bo Italija izvajala tudi nadzore vstopov v državo.

"Številke nam govorijo o pomembnem naraščanju števila oseb v intenzivnih terapijah bolnišnic in na žalost tudi števila umrlih. Svoje navade moramo spremeniti, zdaj. V dobro Italije se moramo vsi nečemu odreči. In to takoj. Uspelo pa nam bo le, če bomo sodelovali vsi in se prilagodili tem novim omejujočim normam," je v večerni izjavi medijem v vladni palači zaključil Conte.

V Italiji je zaradi novega koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo 97 ljudi, skupaj je število žrtev naraslo na 463. Število okuženih z virusom sars-cov-2 pa je v Italiji naraslo na 7985, je danes sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli.