COVID-19

Koronavirus tudi med ameriškimi in južnokorejskimi vojaki

R.T./STA
27. 2. 2020, 07.58
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 08.39
Deli članek:

Iz Južne Koreje, v izbruhu novega koronavirusa najhuje prizadete države izven Kitajske, danes poročajo o 334 novih primerih potrjenih okužb. Južnokorejska in ameriška vojska sta zaradi širjenja virusa covid-19, ki razsaja tudi med njunimi vojaki, preložili skupne vojaške vaje.

Reuters
Več kot 400 novih primerov okužbe so zaznali tudi na Kitajskem.

V Južni Koreji se je tako glede na zadnje podatke doslej z virusom okužilo že 1595 ljudi, umrlo pa je 12 ljudi. Veliko večino primerov, tudi najnovejših, so zabeležili v mestu Daegu na jugu države in regiji, ki ga obkroža. 

Hitro naraščanje števila okužb v državi je botrovalo tudi odločitvi južnokorejske in ameriške vojske, da do nadaljnjega prestavita skupne vojaške vaje. Primere okužb so namreč že zaznali tudi med vojaki v vrstah obeh vojsk. ZDA imajo sicer v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov. 

Iz Kitajske medtem danes poročajo o 433 novih primerih okužbe, od katerih so se razen 24 vsi pojavili v najhuje prizadeti provinci Hubei. Skupno so v državi doslej zabeležili že skoraj 78.500 primerov. Je pa že tretji dan zapored upadlo število smrtnih žrtev virusa - umrlo je 29 ljudi. Skupno je bila okužba doslej v državi usodna za 2744 ljudi. 

Število novih primerov koronavirusa na dan na območjih izven Kitajske je sicer glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v torek preseglo število tovrstnih primerov na Kitajskem.

Med huje prizadetimi državami je Iran, v Evropi pa Italija, kjer so našteli že 400 okužb, 12 ljudi je umrlo. Večina okužb je sicer v severnih deželah Lombardija in Benečija (Veneto), o posameznih primerih pa poročajo tudi iz vedno več drugih dežel, nazadnje so ga zaznali tudi v Apuliji na jugu države.

Trump zatrdil, da je tveganje v ZDA zelo majhno

Tveganje za okužbo z novim koronavirusom je v ZDA še vedno "zelo majhno," je na novinarski konferenci s predstavniki vlade in zdravstvenih ustanov v Beli hiši o ukrepih proti koronavirusu v ponedeljek zatrdil predsednik Donald Trump. Obenem je naznanil, da bo prizadevanja proti virusu v ZDA vodil in koordiniral podpredsednik ZDA Mike Pence.

Trump je zagotovil, da bodo proti virusu storili vse ustrezno in dodal, da bodo porabili tudi več kot 2,5 milijarde dolarjev, kolikor je uvodoma od kongresa zahtevala njegova vlada, če bi bili demokrati v kongresu pripravljeni na to. Vodja senatne manjšine Chuck Schumer je pred novinarsko konferenco predlagal 8,5 milijarde dolarjev izredne porabe. 

Tveganje virusa za ameriške državljane je po Trumpovih besedah zelo majhno zaradi ukrepov, ki jih je sprejela njegova vlada, čeprav naj bi se njegovim odločitvam nekateri posmehovali. Med te ukrepe šteje omejitev poletov iz Kitajske v ZDA. Na ta seznam zaenkrat po besedah Trumpa ne bodo dodajali novih držav, češ da "sedaj še ni pravi čas". 

"Mislim, da obstaja možnost, da se stvari poslabšajo, možnost, da postanejo bistveno slabše, a nič ni neizogibno," je dejal. Nadaljnje ukrepe bo z zdravstvenimi delavci in vlado usklajeval Pence. 

Kljub Trumpovim zagotovilom, da bo koronavirus minil, pa je predstavnica ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) Anne Schuchat takoj za njim dejala, da gre tudi v ZDA pričakovati več primerov okužb. CDC je v sredo potrdil 60 primerov okužb z virusom v ZDA. Gre skoraj izključno za evakuirane Američane iz Kitajske in s potniške križarke Diamond Princess. CDC je ob tem prav tako opozoril, da se morajo v ZDA pripraviti na izbruh oziroma širitev okužb tako kot vsepovsod drugje. 

Schumer želi 4,5 milijarde dolarjev za ministrstvo za zdravje, milijardo za razvoj cepiva, milijardo za pomoč tujim državam in dve milijardi dolarjev za pomoč zveznim državam, ki se ali se bodo spopadale z izbruhom. 

Na novinarski konferenci je nastopil tudi direktor Nacionalnega inštituta za zdravje za nalezljive bolezni Anthony Fauci, ki je javnost seznanil s potekom prizadevanj za izdelavo cepiva. Kot je dejal, bi bilo lahko cepivo za uporabo pripravljeno v enem letu ali letu in pol.