nizka udeležba

V Iranu na volitvah slavili konservativci

B.K.
24. 2. 2020, 08.42
Posodobljeno: 24. 2. 2020, 08.57
Deli članek:

Spor med ZDA in Iranom je na čelo islamske republike ponovno zavihtel konservativce. Volilna udeležba je sicer bila rekordno nizka.

Reuters
Iranski prvi klerik in vrhovni vodja države ajatola Ali Hamenej.

Verski in politični konservativci so na petkovih volitvah v parlament slavili prepričljivo zmago. V 260-članskem parlamentu bodo zasedli dvotretjinsko večino, potem ko je klerikalni Svet varuhov, ki potrjuje kandidate za volitve, pred volitvami izključil približno polovico od približno 15.000 oseb, ki so se potegovale za sedež v madžlisu. Med njimi tudi približno 75 poslancev trenutne sestave parlamenta.

Konservativci so presenetljivo slavili tudi v iranski prestolnici Teheran, ki je na prejšnjih volitvah v celoti pripadla zmernejšim reformistom iranskega predsednika Hasana Rohanija. Tokrat bodo vsi predstavniki Teherancev iz vrst konservativcev, ki podpirajo klerikalno oblast in bolj antagonističen odnos do pritiska Združenih držav Amerike.

Volilna udeležba je bila sicer najnižja v zgodovini Irana. Na volišča je prilo le 42 odstotkov vseh volivcev, v Teheranu pa le četrtina. Za primerjavo: udeležba je bila leta 2016 62-odstotna, leta 2012 pa 66-odstotna.

Vrhovni voditelj irana ajatola Ali Hamenej je ob tem za nizko volilno udeležbo okrivil "sovražnike Irana", ki da naj bi pretiravali z nevarnostjo koronavirusa, ki se je pred dnevi pojavil v državi.

Tuji analitiki nizko udeležbo pripisujejo razočaranju državljanov nad neizpolnjenimi obljubami, in slabemu upravljanju z državo, katere gospodarstvo se spopada s sankcijami ZDA. Poleg tega so bile za mnoge Irance, ki so v preteklosti podpirali zmernega predsednika Rohanija, že vnaprej izgubljene, zaradi česar naj bi množično abstinirali.