Grozljiv prizor

VIDEO: Vročinski val v lupinah skuhal več sto tisoč živih školjk

B.K.
18. 2. 2020, 08.47
Posodobljeno: 18. 2. 2020, 10.59
Deli članek:

Več sto tisoč klapavic je na obalah Nove Zelandije pobrala vročina.

Facebook (Brandon Ferguson)
Pomrle školjke.

Na novozelandskem Severnem otoku je poginilo več sto tisoč školjk klapavic. Vročinski val, ki je zajel državo, je namreč tako močan, da so se školjke žive skuhale v lastnih lupinah. K množični smrti je pripomogla tudi oseka sredi dneva, ki je školjke izpostavila neposredni sončni svetlobi.

Klapavice, ki so izjemno pomembne za novozelandski ekosistem, zaradi visokih temeperatur počasi izumirajo. Školjke so namreč temeljna vrsta, od katere živi celoten morski svet. Druge morske živali bodo tako ostale brez hrane in zavetja, ki ju nudijo mehkužci. Znanstveniki in prebivalci za katastrofo krivijo podnebne spremembe.

"Zgodilo se je že v preteklosti. Zaradi visokih temperatur in dnevne oseke," je za ameriški portal Business Insider dejal lokalni prebivalec Brandon Ferguson, ki je 'pomor' školjk tudi dokumentiral. "Smrdelo je po mrtvi, gnijoči morski hrani. Skupaj je bilo tam več kot 500.000 klapavic," je opisal prizor.

Severne dele Nove Zelandije sicer že dlje časa pesti suša. Ponekod dežja ni bilo že 40 dni, kar je rekordno dolgo. Posledice suše so katastrofalne. Značilni novozelandski ptiči kiviji množično umirajo od žeje, prebivalcem sušnih predelov pa morajo vodo dostavljati s cisternami.