Za posledicami okužbe s Covid-19 je na celinski Kitajski umrlo 1886 ljudi, okuženih je najmanj 72.400, so sporočile kitajske zdravstvene oblasti.

Zunaj celinske Kitajske je koronavirus doslej zahteval pet žrtev: v Hongkongu, na Filipinih, na Japonskem, Tajvanu in v Franciji.

Slovenci na križarki v karanteni še vsaj do srede

Največ okuženih zunaj Kitajske je na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je od začetka februarja v karanteni v Jokohami, na krovu pa je tudi šest slovenskih državljanov. Okužilo se je najmanj 454 ljudi, od tega so 99 primerov odkrili v ponedeljek.

koronavirus, ladja za križarjenje
Reuters
Ladja za križarjenje Diamond Princess z okoli 3700 ljudmi na krovu je že drugi dan pred Japonsko obalo.

Japonske oblasti so danes sporočile, da so testirali vse potnike in člane posadke. Japonska se sicer sooča s kritikami zaradi obvladovanja razmer na ladji. Zdravstveni minister Katsunobu Kato je danes znova vztrajal, da se bodo potniki, pri katerih bo test negativen, lahko izkrcali. Kot je dejal, potekajo priprave, da bi se izkrcanje začelo v sredo, trajalo pa bi dva do tri dni.

Umrl direktor bolnišnice v Wuhanu

V ponedeljek je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrl direktor bolnišnice Wuchang v mestu Wuhan Liu Zhiming, je poročala tiskovna agencija China News. Doslej se je na Kitajskem okužilo več kot 1700 zdravstvenih delavcev, do konca prejšnjega tedna pa jih je umrlo najmanj šest.

Trendi okužb upadajo, a to ni nujno znak izboljšanja

V ponedeljek so v provinci Hubei zabeležili več kot 1800 na novo okuženih z virusom covid-19. Zunaj province Hubei so sicer v torek zabeležili 79 novih okužb z virusom, kar je bistveno manj, kot v začetku meseca, kitajske oblasti pa to močno zmanjšanje števila novih bolnikov vidijo kot znak, da je širjenje virusa nadzorovano.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Reuters
Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vendar pa je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v ponedeljek opozoril pred odvečnim optimizmom. Po njegovih besedah je treba trend upadanja novih primerov "razlagati z veliko previdnostjo".

"Trendi se lahko spremenijo, ko bodo prizadete nove populacije. Prezgodaj je reči, da se bo ta upad nadaljeval. Vsi scenariji ostajajo možni," je opozoril.