Ciara, Sabine in Elsa

FOTO: En orkan, tri imena: poplave, padajoča drevesa in ustavljen promet

G.G./STA
10. 2. 2020, 07.53
Posodobljeno: 10. 2. 2020, 08.12
Deli članek:

Na severozahodu Evrope divja močna nevihta. Na Otoku jo imenujejo Ciara, v Nemčiji Sabine, na Norveškem Elsa.

Profimedia
Visoki valovi na jugovzhodni obali Anglije.

Sunki vetra, ki presegajo 100 in se bližajo 150 kilometrom na uro, bičajo območja Irske, Velike Britanije, severne Francije, Beneluksa, Nemčije, Norveške in Danske. In prav na Danskem je sunek vetra žensko in njenega otroka, ki sta hodila na pomolu, odpihnil v Severno morje. Reševalci so ju pravočasno izvlekli iz razburkanega morja.

Profimedia
Reka Colne je poplavila dele Yorkshira.

Najhuje je bilo sicer v Veliki Britaniji, kjer je v 24 urah ponekod padlo več kot 150 milimetrov dežja. Zlasti območja na severu Anglije so prizadele poplave - ulice so bile denimo popolnoma poplavljene v mestih Hebden Bridge in Mytholmroyd. Še danes zlasti na tem območju in ob južni obali velja prek 170 opozoril pred poplavami. Po vsej državi je zaradi neurja moten promet - številni poleti, vlaki in trajekti so bili bodisi odpovedani bodisi so imeli zamude. V nedeljo zvečer je bilo brez elektrike 62.000 domov v celotnem Združenem kraljestvu.

Orkanski veter je težave povzročal tudi v Nemčiji. Vozijo le redki vlaki, zaprte so številne ceste, omejen je letalski promet. V nekaterih zveznih državah so se odločili, da šolarji zaradi varnosti ostanejo doma. Vlak med Amsterdamom in Berlinom z nekaj več kot 300 potniki na krovu je naletel na padlo drevo, a mu je po dveh urah uspelo doseči najbližjo postajo. V Saarbrücknu je drevo padlo na dve osebi, ki sta ju odnesli s hudimi poškodbami.