Vetrolom

FOTO: Po državi pustoši jugozahodnik, pri Podvelki padlo drevo ubilo voznika

S.R.
10. 2. 2020, 07.08
Posodobljeno: 10. 2. 2020, 11.42
Deli članek:

Agencija RS za okolje je danes izdala opozorilo, predvsem severovzhod Slovenije je na udaru močnega vetra, ki lahko zlasti v višjih legah dosega hitrosti več kot 100 kilometrov na uro.

PGD Radlje
Tragična nesreča pri Podvelki.

Tragična nesreča se je ob približno 5. uri zjutraj pripetila pri Podvelki na cesti Dravograd-Maribor, kjer je drevo padlo na vozilo, ki je peljalo proti Mariboru. Voznik je na kraju nesreče umrl, njegove identitete pa še niso potrdili, sporočajo iz PU Celje. Zaradi ogleda in odstranjevanja posledic bo cesta na tem odseku dlje časa zaprta za ves promet.

Malo po 7. uri je kot kaže močno zapihalo na območju Slovenske Bistrice, uprava za zaščito in reševanje namreč poroča o več dogodkih, povezanih z vetrolomom. Na teren se je odpravilo več prostovoljnih gasilskih društev iz GZ Slovenska Bistrica. Pozneje se je veter razbesnel na večjem delu severovzhoda, zlasti v Podravju, Prlekiji in na Ptujskem. 

Spin
Na severovzhodu Slovenije beležijo veliko število dogodkov, povezanih z močnimi sunki vetra.

Gasilci in delavci cestnih podjetij imajo veliko dela s podrtimi drevesi. Poleg že omenjene tragične nezgode podrta drevesa odstranjujejo na širšem območju Podvelke, in sicer v naseljih Brezno in Kozji vrh. O podrtih drevesih poročajo tudi iz Ljutomera in Ormoža, močan veter pa že od včeraj zvečer povzroča težave na območju občin Šmartno ob Paki, Velenje, Zreče, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Nazarje, Luče, Šoštanj in Vitanje. 

Izpadi električne energije

Zaradi vremena so številna gospodinjstva na severovzhodu države ostala brez električne energije. Z izpadi se soočajo v Radencih, na območju Letuša, Lendave, Slovenskih Konjic in Zreč, delavci elektro podjetij imajo tako polne roke dela. Nekatere težave so pristojni že odpravili, a je glede na napovedan močan veter prekinitve oskrbe z elektriko pričakovati tudi danes čez dan, poroča STA, ki dodaja, da so na območju, ki ga pokriva podjetje Elektro Maribor, trenutno na terenu vse razpoložljive ekipe. Te si prizadevajo za čim hitrejšo odpravo okvar oziroma zagotovitev ponovne oskrbe z električno energijo za vse uporabnike, ki jih prosijo za razumevanje.

Poškodbe elektrodistribucijskega omrežja nastajajo zaradi zelo močnega vetra z intenzivnimi sunki, zato je za omenjeno območje razglašena rdeča stopnja ogroženosti. Kot je za STA povedala predstavnica družbe Karin Zagomilšek, je trenutno pri njih brez elektrike nekaj manj kot 7000 odjemalcev, večinoma na območju Ptuja z okolico in Pohorja.

Arso
Moč vetra ob 10.30 uri.

Da nas, vsaj kar zadeva vremenske razmere, čaka buren ponedeljek, je zadnje dni opozarjala tudi Agencija RS za okolje (Arso). Napovedujejo močne sunke vetra."Močan jugozahodnik bo v sunkih na izpostavljenih mestih dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa tudi prek 100 kilometrov na uro,"se glasi opozorilo. Na območju vzhodne in severovzhodne Slovenijeso verjetni vetrolomi večjih razsežnosti, veter pa bo oslabel šele v večernih urah. Danes bo zlasti v zahodnih in osrednjih krajih občasno tudi rahlo deževalo, proti večeru pa bodo padavine zajele tudi severovzhodne kraje. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 stopinj Celzija, še sporoča Arso. 

Arso
Za celotno državo velja oranžno opozorilo.