LEsoto

Umorila naj bi tekmico za prvo damo države

G.G./STA
4. 2. 2020, 21.49
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 21.53
Deli članek:

Prva dama afriške države Lesoto Maesaiah Thabane je osumljena umora svoje predhodnice leta 2017.

Reuters
Thomas Thabane se lahko le prime za glavo.
Lesoto, gorata kraljevina z dvema milijonoma prebivalcev sredi Južne Afrike, je ena najrevnejših držav na svetu. Od osamosvojitve leta 1966 od Velike Britanije je bila že večkrat prizorišče političnih nemirov.

Po več tednih skrivanja se je danes predala policiji. Skrivala se je od poziva policije na zaslišanje zaradi umora bivše soproge svojega moža Thomasa Thabaneja, premierja te majhne kraljevine, ki jo obdaja Južna Afrika.

Iz policije so sporočili, da bo 42-letna prva dama ostala v priporu, dokler tožilci ne bodo po preučitvi policijske preiskave odločili, ali bodo vložili obtožnico proti njej.

Policija pravi, da imajo trden primer proti prvi dami za umor takrat 58-letne Lipolelo Thabane, bivše soproge premierja, ki je bila ubita v streljanju junija 2017, dva dni pred njegovim drugim mandatom na položaju predsednika vlade. Sedanja prva dama se je kmalu po njeni smrti poročila s premierjem.

V času umora je bila Lipolelo Thabane sredi ločitvenega postopka s premierjem, ki je takrat že bil v zvezi z Maesaiah. Na sodišču sta bili pravno bitko, katera je zakonita prva dama in sodnik je razsodil, da je to Lipolelo.

Januarja letos je policija izdala zaporni nalog za sedanjo prvo damo, potem ko se ni odzvala na poziv policije na zaslišanje zaradi umora svoje predhodnice in se je skrila. Po poročanju medijev ji je pri skrivanju pomagal tiskovni predstavnik premierja. Sumijo ga, da je v vladnem vozilu pobegnil v Južno Afriko.

Policija je zaradi umora zaslišala tudi 80-letnega premierja, ki je pod pritiskom opozicije in svoje lastne stranke že napovedal odstop. Datuma odstopa ni sporočil.