Republikanstvo

Španske separatistične stranke ostro proti monarhiji

B.K.
4. 2. 2020, 15.14
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 15.29
Deli članek:

Španske separatistične sile so v ponedeljek javno zavrnile špansko monarhijo.

Profimedia
Španski kralj Felipe VI.

Separatistične stranke, predvsem iz Katalonije, Baskije in Galicije, so v ponedeljek v javnem manifestu izrazile nestrinjanje z obstojem španske monarhije, poroča portal Euractiv. To so kritizirale kot "anahronistično institucijo," ki jo je država podedovala po smrti diktatorja Francisca Franca leta 1975. Kralja Felipeja VI so v manifestu pozvale, naj preneha biti "varuh" parlamenta in španske demokracije.

Manifest so stranke in politične sile predstavile le eno uro pred ustanovno sejo štirinajstega parlamenta Kraljevine Španije. V parlamentarni dvorani je manifest prebral Gabriel Rufian, poslanec stranke Republikanska levica Katalonije (ERC). Separatistične stranke so nato v znak protesta parlamentarno dvorano zapustile, še preden je vanjo vkorakal kralj. Manifest je podpisalo pet strank.

Trenutna španska vlada v parlamentu nima večine. Za podporo se naslanja na omenjene separatistične stranke, predvsem na ERC. Prvo koalicijsko vlado v sodobni zgodovini Španije sicer sestavljajo levosredinski Socialisti ter levičarski Unidos Podemos.