Goljufija

Slovenca naokoli prinesla Južnoafričana, da je ta kupil »njuno« barko

S.R.
4. 2. 2020, 13.03
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 13.07
Deli članek:

Barka ostaja zasidrana v reškem pristanišču, Slovenca pa sta si prislužila kazensko ovadbo.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.

Koprski policisti so od konca prejšnjega leta preiskovali kaznivo dejanje goljufije, povezano s prodajo barke na Hrvaškem. Na podlagi preiskave so dejanja osumili 33- in 74-letnega državljana Slovenije, doma z območja slovenske Obale, pojasnjujejo pri PU Koper. 

Osumljena sta naokoli prinesla 58-letnega državljana Južnoafriške Republike. Lažnivo sta ga zmedla in zavedla, da je 74-letniku izkašljal 156.500 evrov kupnine za barko, 33-letniku pa dodatnih 11.500 evrov za posredovanje pri prodaji. Zagotovila sta mu namreč, da je 74-letnik edini lastnik hiše, čeprav sta oba dobro vedela, da sta lastnika še njegova žena in sin. Slednji s prodajo ni soglašal, poštenega deleža od prodaje pa tudi ni dobil poplačanega. In ravno sin je ustavil kolesje, na sodišču v hrvaški Reki je dosegel izdajo začasne odredbe, da se do razjasnitve okoliščin prodaje barka ne sme uporabljati in premikati. 

Kriminalisti so oba osumljenca zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije, ki se kaznuje z zaporno kaznijo od enega do osmih let, kazensko ovadili. Koprski policisti v luči tega primera znova opozarjajo, da se »pred nakupom tako premičnin kot nepremičnin, še posebej ko gre za večje vsote denarja, dobro prepričate in preverite dejansko lastništvo premičnine oziroma nepremičnine iz dostopnih uradnih evidenc.«