Irena Andrassy

Hrvaška veleposlanica pomotoma okrcala Britance, Irci umirali od smeha

R.T.
4. 2. 2020, 11.58
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 12.09
Deli članek:

Rekla je eno, mislila pa drugo.

Profimedia
Hrvaška veleposlanica je nenamerno poskrbela za škandal.

Kot piše Financial Times, se je hrvaška veleposlanica pri Evropski uniji Irena Andrassy osramotila z nepoznavanjem angleškega jezika, potem ko je Združeno kraljestvo iz Evropske unije pospremila z besedami "good riddance", kar pomeni "dobro, da smo se vas rešili".

Izgubljeno s prevodom

Hrvaški je pripadlo vodenje zadnjega srečanja med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, saj njeno šestmesečno predsedovanje Evropski uniji še vedno poteka. Britanci se po poročanju omenjenega medija menda zavedajo, da je šlo za napako in ne za predrzen komentar.

Sestanek se je odvil dva dneva pred uradnim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije in predstavlja zadnji sestanek ključnih inštitucij Evropske unije, ki se ga je udeležil britanski predstavnik, piše Index.hr.

Financial Times še poroča, da britanski veleposlanik Tim Barrow zaradi besed hrvaške veleposlanice ni bil užaljen, so se pa pridušali, da bodo to besede, ki jih bo zgodovina pomnila kot zadnje, ki jih je Združeno kraljestvo pred izhodom slišalo od Evropske unije. Irski veleposlanik naj bi umiral od smeha, ko so dosegle njegova ušesa.

Ena najbolj izkušenih

Ireno Andrassy je lani za predstavnico Hrvaške v Evropski uniji imenovala takratna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Diplomatka je sicer bila glavna pravna svetovalka pri hrvaških pogajanjih za vstop v Evropsko unijo, nato pa delala za hrvaškega komisarja Nevena Mimico. Hrvaški premier Andrej Plenković jo je sicer označil za eno od najbolj izkušenih hrvaških diplomatov.