Neurje, veter, dež, sodra

FOTO: Vreme podivjalo, poročali so o sodnem dnevu, brez elektrike ostalo več kot 15000 uporabnikov

S.R.
4. 2. 2020, 10.26
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 22.20
Deli članek:

Slovenijo je v torek "presenetila" hladna fronta, ki je prinesla močan veter in nalive. Na območju, ki ga pokriva Elektro Ljubljana, je brez elektrike ostalo več kot 5000 uporabnikov, na Štajerskem celo več kot 10.000. Težave je povzročal tudi vetrolom.

Bralka Sandra
Na Senovem je po poročanju naše bralke veter prevračal klopi.

Da bo v torek dopoldne pihal močan jugozahodnik, ki bo pozneje prevlado prepustil vetru severne smeri, je opozarjala že Agencija RS za okolje (Arso). Njihove zadnje napovedi kažejo, da bo sreda še bolj dramatična, ko bo severnik bril zlasti v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah. Tam bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 kilometrov na uro, krajevno lahko tudi okoli 100 kilometrov na uro. Veter bo oslabel šele v noči na četrtek.

Tej napovedi pa pritrjujejo tudi ljubiteljski vremenarji spletišča Neurje.si. Poročali so izraziti hladni fronti, ki je prešla Slovenijo, veter pa se je od severa proti jugu obračal na severozahodno do severno smer. Lokalno so bili prisotni močni sunki vetra in nalivi, ponekod tudi nevihte s sodro. Svoje so dodali tudi sledilci na njihovem profilu na facebooku. Medtem ko s nekateri poročali o dežju in vetru, a sicer razmeroma spokojnem vremenu, so drugi - denimo uporabnici iz Komende oziroma Dola pri Ljubljani - govorili  kar o sodnem dnevu, nalivih, grmenju, sodri in celo izpadi električne energije. Brez elektrike so za nekaj časa ostali v Dolu pri Ljubljani in Ljutomeru. Po podatkih Elektro Ljubljana je na območju, ki ga pokrivajo, brez električne energije ostalo več kot 5000 uporabnikov, zlasti na območju Cerknice in severno od Grosuplja. Še huje je bilo na Štajerskem, kjer je po poročanju STA brez elektrike ostalo več kot 10.000 uporabnikov. Delavci Elektra Maribor so večini elektriko že zagotovili.

Elektro Ljubljana
Podatki na seznamu so informativne narave ter prikazujejo stanje na energetskih napravah na srednje-napetostnem nivoju terenu z določenim časovnim zamikom.

Težave tudi v prometu

Neurje z močnim vetrom, ki je na ceste podiralo drevesa in nanašalo predmete, so povzročala tudi težave v prometu. Prometno-informacijski center je zato voznike pozival k previdni vožnji. 

Uprava za zaščito in reševanje poroča je poročala o podrtih drevesih in drogovih ter odkritih strehah na širšem območju Mariboru in Prlekiji. Drevesa je podiralo tudi v Ljubljani, meteorna voda pa je zalila več objektov. Na Cesti dveh cesarjev se je na dvorišče stanovanjske hiše podrlo drevo, ki je stalo ob Malem Grabnu. Ob tem se je naslonilo na osebno vozilo, skuter, več koles in ograjo. Gasilci drevesa zaenkrat še niso razžagali, saj obstaja nevarnost, da bi deblo odnesla voda. Pešpot je s trakom zavarovala policija.

Močan veter je drevo podrl na lokalno cesto Študa-Ihan v občini Domžale. Gasilci so ga že razžagali in odstranili. Malo pred 12. uro pa je strela udarila v daljnovod pri naselju Grahovo v občini Cerknica. Ta se je pretrgal in padel na kombinirano vozilo, pri čemer je to zagorelo. Na kraju so posredovali gasilci PGD Cerknica, kraj zavarovali in goreče vozilo pogasili. Eno osebo so preventivno prepeljali na pregled v zdravstveni dom.