Po ugotovitvah inšpektorja

V času eksplozije v plinovodu v Britofu ne bi smelo biti plina

J.P./STA
4. 2. 2020, 09.19
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 09.21
Deli članek:

Energetski inšpektor je pri pregledu plinovoda v Britofu pri Kranju, kjer je pred dvema mesecema prišlo do eksplozije, ugotovil, da plina v plinovodu, ki uradno še ni bil prevzet, ne bi smelo biti.

PU Kranj
Obsežna kriminalistična preiskava, ki ugotavlja podrobnosti in odgovornost za varnost, še traja.

Energetski inšpektor Igor Horvat je po poročanju Radia Slovenija izvedel nadzor pri investitorju plinovoda, podjetju Domplan in pri obeh izvajalcih - gradbeni družbi Pirc gradnje in IMP. Po njegovih besedah je bil plinovod ustrezno izgrajen, v času gradnje je bil tudi ustrezno tehnično preizkušen.

Domplan, ki je bil investitor in nadzornik gradnje hkrati, je dovolil zaplinjanje plinovoda, da bi preverili njegovo tesnost, tudi če ni imel za to uporabnega dovoljenja, je ugotovil inšpektor.

Inšpektor ukrepov ni izrekel, ker je bil iz tehničnega vidika plinovod ustrezno izgrajen.

Do poškodbe na plinovodu je sicer prišlo po naknadnem posegu na mestu izgrajenega plinovodnega omrežja, saj so delavci med izkopom na vodovodnem omrežju poškodovali plinovod, a o tem niso obvestili Domplana. Eksplozija, v kateri je bilo poškodovanih več oseb, tudi otroci, pa je bil splet okoliščin, je poročal radio.

Obsežna kriminalistična preiskava, ki ugotavlja podrobnosti in odgovornost za varnost, še traja.