Nevarni sunki

Arso izdal oranžno opozorilo: najprej močan jugozahodnik, nato še močnejši severnik

S.R.
4. 2. 2020, 08.11
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 10.15
Deli članek:

Agencija RS za okolje je zaradi nevarnosti močnega vetra izdala oranžno opozorilo. Čez Slovenijo namreč »vleče« okrepljen jugozahodnik, a naj bi nato zapihal morda še močnejši severnik.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Torek bo v znamenju pretežne oblačnosti in za krajši čas prehodnega deževja. Dopoldne bo pas dežja hladne fronte od severa prešel Slovenijo, za njo pa bo popoldne spremenljivo oblačno, možna bo še kakšna manjša ploha, sporoča Agencija RS za okolje (Arso). Jutri bo zopet suho, bo pa hladneje in marsikje zelo vetrovno. Veter pa je tudi tisti, ki v naših krajih danes predstavlja največjo tegobo, zapihal je in še bo okrepljen jugozahodnik. Tolikšno, da je agencija Arso izdala oranžno opozorilo. Danes bodo sicer najvišje dnevne temperature večinoma od 7 do 15 stopinj Celzija, a se bo sredi dneva že hladilo.

Arso
Opozorilo pred močnimi sunki vetra.

Za danes zjutraj in zgodaj dopoldne so namreč napovedali, da bo ponekod na Notranjskem, Kočevskem in Štajerskem pihal močan veter, ki bo v sunkih presegel hitrost 70 kilometrov na uro, pojasnjujejo pri agenciji Arso, kjer so napoved nato posodobili. Opozarjajo, da bo nato v sredo zapihal zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 kilometrov na uro, krajevno lahko tudi okoli 100 kilometrov na uro. Drugod bodo najmočnejši sunki vetra okoli 70 kilometrov na uro.

Arso
Opozorilo pred nevarnostjo vetra za sredo.

Jutri bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna bo kakšna manjša snežna ploha. Arso dodaja, da bo pihal zmeren severni veter, ki se bo predvsem na Gorenjskem in v severovzhodnih krajih čez dan še okrepil. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, ob morju okoli 4, najvišje dnevne od 3 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. 

V noči na četrtek bo veter ponehal, v četrtek in petek pa bo precej jasno s hladnim jutrom.