Številne nepravilnosti

Prijeli lastnika doma starejših, v katerem so ognjeni zublji vzeli šest življenj nemočnih in nepokretnih ljudi

A.S.
4. 2. 2020, 09.49
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 13.11
Deli članek:

Hrvaški mediji poročajo, da so danes zjutraj prijeli dve osebi: šlo naj bi za lastnika doma starejših v Andraševcu, v katerem je januarja izbruhnil požar in terjal šest življenj.

Igor Kralj/PIXSELL/BOBO
Posledice požara v Andraševcu.

Iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske županije so potrdili, da so aretirali dve osebi stari 48 in 51 let. Razlog? Sumijo ju težkega kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti ljudi in premoženja.

Spomnimo:

V domu starejših v Andraševcu v krapinsko-zagorski županiji je 11. januarja v zgodnjih jutranjih urah izbruhnil požar. Umrlo je šest oseb, objekt pa je pogorel v celoti. Vseh šest - šlo naj bi za pet žensk in enega moškega - je bilo nepokretnih, v času požara pa so bili v objektu sami. Hrvaški mediji danes neuradno poročajo, da je bil vzrok požara okvara na električnem grelniku v stavbi, v kateri so bile žrtve požara. 

Ker je preiskava tragičnega incidenta pokazala številne nepravilnosti, so zoper lastnikov vložili kazensko ovadbo državnemu tožilstvu in obtožni predlog okrožnemu sodišču. 

Številne nepravilnosti

Nadzor doma Zelena oaza sta opravili inšpekcija za delo in zaščito na delu ter sanitarna in gradbena inšpekcija, pri čemer naj sanitarna inšpekcija ne bi ugotovila večjih nepravilnosti. Ugotovljeno pa je bilo, da lastnika nista postopala v skladu s predpisi varnosti na delovnem mestu, kot tudi tehničnimi predpisi ter s tem ogrozila življenja. Prav tako zaposlenih, preden so začeli delati v domu starejših, nista prijavila v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Delovnih pogodb nista sklenila v pisni obliki, tudi zaposleni niso dobili potrdil o sklenjenih pogodbah. Delodajalca sta zaposlene "pozabila" pravočasno odjaviti oziroma prijaviti v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Inšpektorji so med drugim ugotovili, da je bila lesena stavba brez dovoljenja za ureditev v stanovanjsko poslopje. Poleg tega je bilo v domu nastanjenih vsaj dvakrat več oseb, kot je bilo dovoljeno.

Za hudo kaznivo dejanje, za katero bremenijo lastnika doma Zelena oaza, so na Hrvaškem predvidene zaporne kazni od treh do 15 let zapora, poročajo hrvaški mediji.