Albin kurti

Kosovski parlament končno potrdil premierja

B.K./STA
4. 2. 2020, 10.02
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 10.07
Deli članek:

Kosovski parlament je v ponedeljek za novega premiera Kosova potrdil vodjo stranke Vetevendosje (Samoopredelitev) Albina Kurtija. Njegovo imenovanje je podprlo 66 od 120 poslancev.

Reuters
Albin Kurti

Kurti je v nagovoru poslancem obljubil novo obdobje, v katerem ne bo več prostora za korupcijo in nepotizem. Pripravljen je tudi na dialog z Beogradom o normalizaciji odnosov, a je obenem napovedal tožbo proti Srbiji na mednarodnem sodišču zaradi vojnih zločinov med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999.

Nekdanji študentski aktivist Kurti je oblikoval koalicijo skupaj z Demokratsko zvezo Kosova (LDK) in poslanci etničnih manjšin. Obe večji stranki sta bili doslej v opoziciji, a sta na predčasnih volitvah oktobra lani zmagali.

Stranki sta v nedeljo dosegli koalicijski dogovor v zadnjem hipu le dan pred iztekom roka za izvolitev novega predsednika vlade.

V vladi tudi dva etnična Srba

Kurti in vodja LKD Iso Mustafa sta se o koaliciji pogajala vse od volitev 6. oktobra lani. Glavna vprašanja so se nanašala na delitev položajev v vladni administraciji. Po sklenjenem dogovoru bo vlado sestavljalo 15 ministrstev, od teh jih bo vsaka od strank vodila po šest, preostala tri pa bodo prevzeli predstavniki etničnih manjšin, med njimi dva kosovska Srba.

Poleg tega se bo stranka Vetevendosje odpovedala položaju predsednika parlamenta, čeprav je bil na ta položaj že imenovan njihov poslanec Glauk Konjufca.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah oktobra lani je Vetevendosje v 120-članskem kosovskem parlamentu osvojila 29 poslanskih mandatov, LDK 28. Podpirajo ga še nekateri poslanci etničnih manjšin, teh je sicer 20.

Predčasne oktobrske volitve so na Kosovu razpisali, ko je premier Ramush Haradinaj julija lani po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu na zaslišanje.