palestinsko vprašanje

V Izraelu aretirali finsko poslanko

B.K.
16. 1. 2020, 09.18
Posodobljeno: 16. 1. 2020, 13.17
Deli članek:

V Izraelu je bila za 10 ur pridržana finska poslanka.

Wikipedia (Tanelihamalaine)
Anna Kontula, poslanka finskega parlamenta.

Poslanka finskega parlamenta Anna Kontula, ki prihaja iz vrst Levega zavezništva, je bila v ponedeljek za 10 ur pridržana v Izraelu, poroča portal Euractiv. Kontula je s skupino pro-palestinskih aktivistov vstopila na območje okupirane Gaze, kjer pa so jih ustavile in pridržale izraelske oblasti.

Kontula je v svoj zagovor povedala, da je bil njen namen povečanje ozaveščenosti o slabih humanitarnih razmerah na tem območju in nelegalnosti zidu, ki Gazo loči od Izraela. Z dejanjem je želela tudi odpreti razpravo o trgovini z orožjem med Finsko in Izraelom.

Profimedia
Finska premierka Sanna Marin.

Predstavniki ekosocialistične stranke Levo zavezništvo so Kontulo pri njenih prizadevanjih podprli in dejali, da je njen aktivizem v skladu z vrednotami stranke. Levo zavezništvo sicer sedi v trenutni finski vladi.

Trgovina z orožjem med državama ima sicer dolgo zgodovino. Začela se je po drugi svetovni vojni, državi pa sta skupaj razvijali več skupnih projektov. Nedavno je Finska od Izraela kupila brezpilotna letala, ki spremljajo njihove nemške tanke Leopard.

Dejanja 42-letne poslanke so nemudoma obsodili v finski opoziciji. Kabinet mlade predsednice vlade Sanne Marin je medtem ostal tiho.