Pozivi k zadržanosti

FOTO: Iran z grožnjami povračilnih ukrepov, Trump prepričan, da bi bilo treba Solejmanija odstraniti že pred leti

S.R./STA
3. 1. 2020, 10.52
Posodobljeno: 3. 1. 2020, 20.51
Deli članek:

Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je zagrozil ZDA z ostrimi povračilnimi ukrepi po letalskem napadu v Bagdadu, v katerem je bil ubit poveljnik elitnih enot iranske revolucionarne garde general Kasem Solejmani. Ameriški predsednik Donald Trump pa je danes na Twitterju zapisal, da bi bilo treba poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde generala Kasema Solejmanija odstraniti že pred leti.

Profimedia
Likvidacija iranskega generala Kasema Solejmanija.

Solejmanijeva pot se bo nadaljevala brez njega, vendar bo storilce doletelo strogo maščevanje, je zagrozil verski voditelj Hamenej.

Ajatola je še izrazil prepričanje, da smrt iranskega generala ne bo preprečila "končne zmage islama nad imperialisti". Zaradi smrti Solejmanija je razglasil tudi tridnevno nacionalno žalovanje..

Ajatola je zatem za novega poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde danes imenoval Esmaila Kanija, dosedanjega Solejmanijevega namestnika. "Navodila za te enote ostajajo enaka kot pod vodstvom mučenika Solejmanija," je poudaril Hamenej ter pozval pripadnike teh sil, naj sodelujejo z novim vodjo.

V Teheranu se je medtem na protestih proti "ameriškim zločinom" danes po petkovih molitvah zbralo več deset tisoč ljudi. Vzklikali so Smrt Ameriki in nosili fotografije Solejmanija.

Iranski vrhovni svet za nacionalno varnost je napovedal maščevanje za smrt generala "na pravem kraju in ob pravem času". "Amerika se mora zavedati, da je bil zločinski napad na generala Solejmanija njena največja napaka v zahodni Aziji in Amerika se ne bo enostavno izognila posledicam svojih napačnih izračunov," je svet zapisal v sporočilu za javnost. "Ti kriminalci se bodo soočili s hudim maščevanjem (...) na pravem kraju in ob pravem času," je dodal.

Iransko zunanje ministrstvo je medtem poklicalo na pogovor odpravnika poslov na švicarskem veleposlaništvu v Teheranu, ki zastopa ameriške interesu v Iranu. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva v Bernu, je švicarska vlada predstavila svoje stališče glede zadeve, odpravnik poslov pa je posredoval sporočilo iz ZDA. Švica je ob tem pozvala Washington in Teheran, naj se izogibata stopnjevanju napetosti.

Na likvidacijo iranskega generala se je odzval tudi sirski predsednik Bašar al Asad. V sožalni brzojavki iranskemu vrhovnemu voditelju je zapisal, da sirski narod ne bo pozabil, da je Solejmani stal ob strani sirski vojski. "Spomin na mučenika Solejmanija bo ostal nesmrten v zavesti sirskega naroda," je dodal.

Rusija je danes opozorila, da se bodo po ameriški likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija okrepile napetosti na Bližnjem vzhodu. Iranu so izrazili tudi sožalje. Peking je medtem pozval k zadržanosti vseh strani. Zaskrbljeni so tudi v Franciji, v Izraelu pa so dvignili stopnjo pripravljenosti. 

Trump: Solejmanija bi bilo treba odstraniti že pred leti

General Kasem Solejmani je v daljšem obdobju ubil ali hudo poškodoval tisoče Američanov in jih nameraval umoriti še več, je tvitnil Trump in dodal, da je bil "neposredno ali posredno odgovoren za smrt milijonov ljudi".

Čeprav Iran nikoli ne bo tega sposoben priznati, je bil Solejmani osovražen in so se ga v državi bali, je še zatrdil Trump. V Iranu "niso tako žalostni kot skušajo voditelji prikazati svetu. Odstraniti bi ga bilo treba že pred mnogimi leti", je zapisal.

Trump je pred tem v povezavi s to operacijo, ki so jo po njegovi odobritvi ameriška letala izvedla danes ponoči na mednarodnem letališču v Bagdadu, tvitnil le sliko ameriške zastave. V kasnejši tvit pa je napisal, da "Iran še nikoli ni zmagal v vojni, vendar nikoli ni izgubil v pogajanjih".

"Uboj Solejmanija je bila avanturistična poteza, ki bo okrepila napetosti v vsej regiji," so opozorili na ruskem zunanjem ministrstvu. "Solejmani je predano ščitil nacionalne interese Irana. Izražamo naše iskreno sožalje iranskemu ljudstvu," so še sporočili iz Moskve, ki je ena ključnih zaveznic Irana na Bližnjem vzhodu. Tako Rusija kot Iran podpirata režim Bašarja al Asada v Siriji. 

ZDA nameravajo na Bližnji vzhod zaradi povečanih napetosti po uboju iranskega generala v ameriškem zračnem napadu v Bagdadu poslati še okrog 3000 dodatnih vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na neimenovane vire v Pentagonu.

ZDA na Bližnji vzhod pošiljajo še okrog 3000 vojakov

Na Bližnji vzhod naj bi okrepitve poslali iz 82. zračne divizije, nameščene v oporišču Fort Bragg v Severni Karolini. Iz te divizije so v regijo poslali nekaj sto svojih enot že pred petkovim napadom na Solejmanija, in sicer v odgovor na napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu na silvestrovo.

Trump, ki pravi, da želi končati neskončne ameriške vojne na Bližnjem vzhodu, je od maja lani na Bližnji vzhod poslal skupaj 14.000 dodatnih enot.

Rusi prepričani, da res sledijo povračilni ukrepi

Vodja zunanjepolitičnega odbora v ruski dumi Konstantin Kosačov je tudi opozoril, da bodo ameriškemu napadu, v katerem je bil ubit Solejmani, zagotovo sledili povračilni ukrepi. Menil je tudi, da je bilo s tem dokončno pokopano upanje, da bi morda še rešili jedrski sporazum z Iranom. 

STA
Posledice ameriškega letalskega napada na elitne sile iranske revolucionarne garde al Kuds.

Poziv k zadržanosti

Kitajska je medtem k zadržanosti pozvala vse strani v regiji, "še posebej pa ZDA", da ne bo prišlo do dodatnega stopnjevanja napetosti. "Kitajska je vedno nasprotovala uporabi sile v mednarodnih odnosih," je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Geng Shuang. Pozval je tudi k spoštovanju iraške suverenosti in ozemeljske celovitosti, glede na to, da je bil Solejmani ubit v napadu na bagdadskem letališču. 

Tudi Kitajska velja za pomembno partnerico Irana in je glavni kupec iranske nafte. Prejšnji teden so Rusija, Kitajska in Iran v Omanskem zalivu in Indijskem oceanu izvajale tudi skupne mornariške vaje. 

STA
Posledice ameriškega letalskega napada na elitne sile iranske revolucionarne garde al Kuds.

Netanjahu se vrača domov ...

Zaradi likvidacije iranskega generala so zaskrbljeni tudi v Franciji. Ministrica za evropska vprašanja Amelie de Montchalin je menila, da je "svet zdaj postal bolj nevaren". Napovedala je, da se bo francoski predsednik Emmanuel Macron kmalu posvetoval s ključnimi akterji na Bližnjem vzhodu. 

V Izraelu, ključnem zavezniku ZDA v regiji, se medtem že pripravljajo na morebitne povračilne ukrepe Irana, ki bi doleteli tudi njih. Na območju na meji s Sirijo so že povišali stopnjo pripravljenosti oboroženih sil. Prav tako so okrepili varovanje svojih izpostav v tujini. V domovino se iz Aten predčasno vrača tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Izrael in Iran sta sicer zadrta sovražnika že vse od nastanka judovske države. Iran pa si že vse od prihoda mul na oblast pred 40 leti prizadeva za "osvoboditev Palestine" in s tem uničenje Izraela. 

... enako svetujejo Američanom

Na morebitne iranske povračilne ukrepe se sicer pripravljajo tudi Američani. Ameriško veleposlaništvo v Bagdadu je pozvalo ameriške državljane v Iraku, naj nemudoma zapustijo državo. 

Po drugi strani pa so republikanci ponosno pozdravili odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se likvidira poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde. Demokrati so sicer Trumpa kritizirali, ker ni obvestil kongresa o napadu, a republikanci so tovrstne kritike zavrnili. 

"Pokazali smo odločnost in moč in udarili po voditelju, ki je napadel naša suverena ameriška ozemlja," je dejal eden vodilnih republikancev v predstavniškem domu Kevin McCarthy. "Cena za uboj in poškodovanje Američanov se je drastično zvišala," pa je tvitnil senator Lindsey Graham, sicer tesni zaupnik predsednika Trumpa.