Peklenska Avstralija

Požari uničili površino v velikosti Danske, smrtnih žrtev že 20

B.K.
3. 1. 2020, 09.03
Posodobljeno: 3. 1. 2020, 09.07
Deli članek:

Število smrtnih žrtev, ki so jih terjali požari v Avstraliji se je pospelo na 20 potem, ko je v zadnjem tednu dni v zveznih državah Novi Južni Wales in Victoria umrlo deset ljudi.

Profimedia
Po Avstraliji pustoši na stotine požarov.

Avstralske oblasti so danes razglasile izredne razmere in evakuirale več tisoč turistov, poroča tiskovna agencija Bloomberg. Celotna država, ki jo pestijo največji požari v zabeleženi zgodovini, se pripralja na konec tedna, ki bo po napovedih meteorologov še bolj peklenski. Začenja se namreč najbolj vroč mesec v avstralskem letu, v soboto bodo temperature že presegle 40 stopinj Celzija.

Samo v tem tednu je so divji požari požrli deset ljudi, skupno število smrtnih žrtev je tako naraslo na 20. Ogenj je celotna naselja osamil in odrezal od civilizacije, pogoltnil na stotine hiš in turiste pognal v beg proti obalam. Gre za najbolj smrtonosno serijo požarov po letu 2009, ko so zublji terjali 180 življenj.

Reuters
Samo v zvezni državi Novi Južni Wales je v požarih umrlo okoli pol milijarde domorodnih živali

Požarišča so enormnih velikosti. Samo v Victorii so bile izredne razmere razglašene za območje v velikosti Belgije.

Doslej so požari to sezono uničili okoli 5 milijonov hektarov površin, kar skupno presega velikost Danske. Gre za daleč najbolj razširjene požare v avstralski moderni zgodovini. Samo v zvezni državi Novi Južni Wales je po ocenah strokovnjakov umrlo okoli pol milijarde domorodnih živali, v Victorii pa so kmetje izgubili več deset tisoč glav živine.