Vse več podobnih primerov

FOTO: Tovorna ladja v pristanišče na premcu pripeljala mrtvega kita

S.R.
3. 1. 2020, 09.55
Posodobljeno: 3. 1. 2020, 13.03
Deli članek:

Dobrodelna organizacija ORCA svari, da se močno povečuje število smrti kitov, ki jih na premec nasadijo zlasti tovorne ladje.

ORCA
Tovorna ladja Cote d’Ivoirian Star in smrtna žrtev med kiti.

Zadnji tak primer so 30. decembra zabeležili v britanskem pristanišču v Portsmouthu, kamor je vplula tovorna ladja Cote d’Ivoirian Star, ki ji je premec »krasil« 20-metrski in 24 ton težak kit iz takonomske skupine Balaenopteridae. Kot dodajajo pri organizacijci ORCA, je najverjetneje šlo za brazdastega kita. V tem primeru sicer ni znano, ali ga je ladja, ki je iz Senegala tovorila tropsko sadje, nasadila, ko je bil že mrtev, ali pa je kit večni mir našel ob srečanju z jekleno gmoto. Pri organizaciji domnevajo, da je za smrt krivo trčenje, ki se je najverjetneje zgodilo v Biskajskem zalivu ob zahodni francoski obali, kjer se zadržuje veliko število brazdastih kitov. 

Pri organizaciji še poudarjajo, da je o teh incidentih zelo malo poročil, saj se »posadke na velikih ladjah morda sploh ne zavedajo, da so trčili v kita.« Zgoraj navedenega kita so v pristanišču z ladje dvignili s pomočjo žerjava in ga včeraj prepeljali na drugo lokacijo v Essexu. »Gre za nesrečen dogodek tako za kita kot za pristaniško osebje in posadko,« je dejal luški kapitan Ben McInnes, ki je tudi sam pojasnil, da ne vedo, kako je kit dejansko umrl. »Sam sem morjeplovec in eden od privilegijev tega dela je, da naletiš na nekatere čudovite živali,« je dodal.

Število tovrstnih dogodkov se je po navedbah organizacije ORCA v zadnjih letih močno povečalo, zlasti zaradi povečanja obsega pomorskega prometa ter vse hitrejših in močnejših ladij. Pri organizaciji so zato v sodelovanju z Univerzo v Portsmouthu in podjetjem Brittany Ferries začeli nov projekt, s katerim želijo podrobneje raziskati te nesreče.