Zelena cona

Protestniki so se umaknili z območja ameriškega veleposlaništva v Bagdadu

J.P./STA
1. 1. 2020, 16.53
Posodobljeno: 1. 1. 2020, 16.56
Deli članek:

Iranu naklonjeni protestniki so se danes po pozivu šiitske skupine Hašed al Šabi popolnoma umaknili z območja ameriškega veleposlaništva v t. i. zeleni coni.

Profimedia
Torkov napad na veleposlaništvo je zadnji v nizu incidentov vse bolj zaostrenih odnosov med ZDA in Iranom.

Dan pred tem se je pred kompleksom zbralo na tisoče ljudi, ki so za nekaj časa celo vdrli na območje okrog poslopja veleposlaništva.

Zaostrovanje odnosov

Iraški premier Adel Abdel Mahdi je že v torek pozval ljudi, naj zapustijo območje, a večina jih je tam preživela tudi noč. Zjutraj so znova zaplapolale zastave gibanja Hašed al Šabi, nadaljevalo se je zažiganje ameriških zastav in metanje kamnov proti kompleksu veleposlaništva. Njegovo varnostno osebje je proti protestnikom uporabilo solzivec.

Do popoldneva je gibanje Hašel al Šabi svoje podpornike pozvalo, naj "iz spoštovanja do države" odidejo in se znova zberejo izven t. i. zelene cone, kjer se nahaja tudi veleposlaništvo. "Prenesli ste svoje sporočilo," je gibanje sporočilo v izjavi.

Torkov napad na veleposlaništvo je zadnji v nizu incidentov vse bolj zaostrenih odnosov med ZDA in Iranom, odkar so ZDA leta 2018 odstopile od jedrskega sporazuma s Teheranom. Velik del teh napetosti pride do izraza prav v Iraku, ki ima tesne vezi z vladama obeh držav.

Ameriške sile so bile v zadnjih mesecih tarča niza raketnih napadov, za katere so okrivile milice, povezane s proiranskim Hašed al Šabijem. V minulem tednu je bil v enem od teh napadov ubit ameriški pogodbeni sodelavec. Ameriška vojska se je na to v nedeljo odzvala z letalskimi napadi na oporišča skupine Kataib Hezbolah, pri čemer je bilo ubitih najmanj 25 njenih borcev.

Napovedali posledice

Ameriški predsednik Donald Trump in drugi predstavniki ZDA so za napade na ameriške sile in veleposlaništvo okrivili Iran in napovedali posledice. Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej je po drugi strani obsodil ameriške napade v Iraku in posvaril, da je tudi njegova država pripravljena na povračilne udarce.

Z več strani so medtem danes prišle obsodbe napada na veleposlaništvo. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je prek tvita pozval k umiritvi razmer in spoštovanju mednarodnega prava. Kot je dodal, spremljajo situacijo. Kritika je prišla tudi z nemškega zunanjega ministrstva in od francoske obrambne ministrice Florence Parly, ki je obenem izrazila solidarnost z ZDA.