V luči brexita

Johnson poziva Britance, naj delitve pustijo ob strani

J.P./STA
1. 1. 2020, 15.48
Posodobljeno: 1. 1. 2020, 15.49
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je v svoji novoletni poslanici pozval Britance, naj v luči brexita delitve pustijo za sabo in v novem letu, v katerem še naprej obljublja odhod iz EU, obrnejo novo stran.

Reuters
Boris Johnson

"Začnemo lahko novo poglavje v zgodovini naše države, v katerem bomo stopili skupaj in naredili korak naprej enotni," je dejal. Spričo razkola, ki ga je s sabo prinesel brexit, je Boris Johnson menil, da je napočil čas za končanje delitev, zamere in negotovosti. "Naj bo to trenutek, ko bomo pustili delitve za sabo," je dejal v video poslanici.

Znova je tudi obljubil, da bo Veliko Britanijo do konca januarja popeljal iz EU. "Tisti za peko pripravljen dogovor, o katerem sem toliko govoril med predvolilno kampanjo, ima že naluknjan plastičen ovoj in je v mikrovalovni pečici," je slikovito ponazoril dogajanje glede dogovora o brexitu, ki ga je sklenil z Brusljem, in je trenutno v fazi dokončnega potrjevanja v parlamentu.

Johnson, katerega konservativci so na decembrskih volitvah osvojili veliko večino v parlamentu, je še obljubil, da bodo novo desetletje zaznamovali "dobrobit in priložnosti". Po turbulentnem obdobju v britanski politiki je tudi zagotovil, da v tem letu ne bo novih volitev ali referenduma.

Otok bo konec januarja predvidoma zapustil EU, nato pa bo do konca leta 2020 sledilo prehodno obdobje, v katerem naj bi Bruselj in London sklenila dogovor o prihodnjih odnosih. Prehodno obdobje je mogoče podaljšati enkrat za eno ali dve leti, a Johnson zatrjuje, da tega ne bo storil.