5 milijard dolarjev

Iran bo ameriške sankcije prebrodil z visokim posojilom Rusije

B.K.
8. 12. 2019, 10.35
Posodobljeno: 8. 12. 2019, 10.36
Deli članek:

Iranski predsednik je napovedal “proračun upora”.

Profimedia
Iranski predsednik Hasan Rohani

Iranski predsednik Hasan Rohani je iranskemu parlamentu predstavil osnutek proračuna za prihodnje leto, ki ga je poimenoval “proračun upora”. Velik del proračuna bo predstavljalo rusko posojilo v višini 5 milijard ameriških dolarjev.

“Naslednje leto bo naš proračun, podobno kot letos, proračun upora in vztrajanja proti sankcijam. Ta proračun svetu oznanja, da bomo kljub sankcijam upravljali z državo in posebej z našo nafto,” je dejal Rohani. Ob tem je naznanil tudi 15-odstotno zvišanje plač uslužbencem v javnem sektorju.

Fiskalno leto se v Iranu sicer začne 20. marca, ki je tudi perzijsko novo leto. Proračun bo visok približno 40 milijard dolarjev, kar je približno 20 odstotkov več kot lani.

Iran se, zaradi ameriških sankcij, sooča z mnogimi težavami doma. Ne more namreč prosto izvažati svoje nafte, prav tako v Iranu ne morejo poslovati tista podjetja, ki želijo poslovati v ZDA. Sankcije so sicer poteza administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je lani jeseni nelegalno izstopila iz mednarodnega jedrskega dogovora z Iranom. Tega je podpisal Trumpov predhodnik Barack Obama.