stimulacija

Protesti v Čilu izsilili visoko investicijsko injekcijo

B.K./STA
8. 12. 2019, 08.41
Posodobljeno: 8. 12. 2019, 08.45
Deli članek:

Čile, ki ga pretresajo veliki socialni nemiri in se sooča s krčenjem gospodarstva, je ta teden napovedal 5,5 milijarde dolarjev (4,96 milijarde evrov) težak stimulativni sveženj. Nabor ukrepov med drugim predvideva okrepitev javne porabe. Ta naj bi se v prihodnjem letu glede na letošnje leto okrepila za 9,8 odstotka.

Reuters
Protesti v Čilu trajajo že več tednov.

Kot je ta teden pojasnil čilski minister Ignacio Briones, bodo javno porabo prihodnje leto povečali za 3,03 milijarde dolarjev (2,73 milijarde evrov), s tem pa želijo podpreti mala, srednja in velika podjetja.

Dodatnih 525 milijonov dolarjev (472,86 milijona evrov) bo namenjenih drugim iniciativam, med njimi prenovi podzemne železnice v Santiagu, ki je v protestih, ki so izbruhnili po 18. oktobru, utrpela resne poškodbe.

"Ocene kažejo, da bomo s svežnjem prihodnje leto ustvarili 100.000 novih delovnih mest," je poudaril Briones.

A na drugi strani naj bi ukrepi, zajeti v svežnju, javnofinančni primanjkljaj leta 2020 zvišali za 4,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Čilska vlada je program napovedala, potem ko je tamkajšnja centralna banka objavila, da se je čilsko gospodarstvo oktobra skrčilo za 3,4 odstotka, kar predstavlja najslabši rezultat gibanja BDP po letu 2009. To je negativno presenetilo tudi stroko, ki je napovedovala zmanjšanje BDP za odstotek.

Protesti so v Čilu izbruhnili sredi oktobra. Prvotni vzgib zanje je bila podražitev vozovnic za podzemno železnico, a so se nato hitro razširili v resne socialne nemire, najhujše, odkar se je leta 1990 končala diktatura Augusta Pinocheta.

Zaradi dogajanja so vznemirjeni tudi trgi. Čilska centralna banka je bila zato že prisiljena poseči na trg tujih valut in podpreti nacionalno valuto peso.