Podrobno

Kaj pove govorica telesa o poslancu Mahniču?

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo; www.edvardkadic.com
8. 12. 2019, 07.58
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel poslanca stranke SDS Žana Mahniča med pogovorom s poslanskim kolegom.

STA
Žan Mahnič

Širjenje telesa. Širjenje telesa z rokami se pojavi, ko želimo okrepiti svoj položaj v pogovoru oziroma želimo kompenzirati rahlo nelagodje, ki se v nas poraja v situaciji, ki nam ni popolnoma običajna ali pa so neobičajna naša stališča v izbranem pogovoru.

STA
Žan Mahnič

Uporaba kazalca. Iztegnjen kazalec nakazuje na odločenost glede tematike pogovora ali predloga, o katerem poteka pogovor. Uporaba kazalca je zelo delikatna, saj ga uporabljamo predvsem takrat, ko ne dopuščamo veliko možnosti za diskusijo. Pogosto je v očeh sogovornika to razumljeno kot nekoliko agresivno dejanje.

STA
Žan Mahnič

Približno tako. Vertikalno poravnana in rahlo nihajoča dlan z iztegnjenim palcem ter mezincem kaže na trenutek v pogovoru, ko je govornik želel z govorico telesa pojasniti, da resno ocenjuje (ali dvomi) o možnostih izida situacije, o kateri se pogovarjajo.

STA
Žan Mahnič

Ne reci potem, da ti nisem rekel. Pogled po sebi navzdol in razprte dlani, usmerjene navzgor, sestavljajo sliko, ki sogovornika vabi, da naj pozorno spremlja nadaljnji razvoj dogodkov, ki se bo predvidoma končal tako, kot je govornik napovedal.