Premik v levo

V vrstah nemških socialdemokratov slavilo levo krilo, koalicija pod vodstvom Merklove pod vprašajem?

S.R./STA
30. 11. 2019, 19.17
Posodobljeno: 30. 11. 2019, 20.00
Deli članek:

Nova voditelja nemških socialdemokratov sta Norbert Walter-Borjans in Saskia Esken.

Reuters
Norbert Walter-Borjans in Saskia Esken

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes za nova sopredsednika izbrali nekdanjega finančnega ministra Severnega Porenja-Vestfalije Norberta Walter-Borjansa in poslanko Saskio Esken. Odločitev postavlja pod vprašaj prihodnost koalicije s CDU kanclerke Angele Merkel in napoveduje krizo v stranki sami. Eskenova in Walter-Borjans namreč veljata za predstavnika levega krila stranke in sta ostra nasprotnika koalicije s krščanskimi demokrati (CDU). 

Končno odločitev o novem predsedniku in predsednici bo sicer SPD sprejela na kongresu stranke prihodnji teden, a naj bi bila to le formalnost. V zadnjem krogu glasovanja članov SPD sta Walter-Borjans in Eskenova premagala namestnika kanclerke in finančnega ministra Olafa Scholza ter njegovo sokandidatko Klaro Geywitz. Njun poraz so mnogi v stranki že označili za ponižujoč. 

Scholz in Geywitzova sta prejela 45,33 odstotka glasov, Walter-Borjansa in Eskenovo pa je podprlo 53,06 odstotka članov SPD. 

Zgodovinsko nizka podpora

Poraz za Scholza pomeni še en znak nezadovoljstva socialdemokratov zaradi njihovega partnerstva s stranko kanclerke Merklove. Obenem pa je današnja odločitev uvod v veliko dramo v prihodnjem tednu, ko bo stranka v petek na kongresu odločala o tem, ali naj ostane v koaliciji s CDU. 

Člani SPD so na volitvah vodstva stranke posredno odločali o prihodnost velike koalicije s krščanskimi demokrati (CDU) pod vodstvom kanclerke Merklove. Medtem ko Scholz in Geywitzeva zagovarjata nadaljevanje sodelovanja v vladi, bi se Walter-Borjans in Eskenova rada ponovno pogajala o koalicijski pogodbi oz. izstopila iz vlade. 

Tekmo za vodenje SPD je sprožila prejšnja predsednica SPD Andrea Nahles, ki je odstopila junija po majskih evropskih volitvah, na katerih so socialdemokrati utrpeli zadnjega v vrsti volilnih porazov. SPD v javnomnenjskih anketah trenutno uživa zgodovinsko nizko podporo.