Svet

Na okrožnih volitvah v Hong Kongu slavil protestniški tabor

B.K./STA
25. 11. 2019, 08.44
Posodobljeno: 25. 11. 2019, 08.50
Deli članek:

Na nedeljskih volitvah članov okrožnih svetov v Hongkongu je prepričljivo slavil prodemokratični tabor. Po prvih izidih so stranke, ki se zavzemajo za več demokratičnih svoboščin, osvojile 388 od 452 sedežev v 18 okrožnih svetih. Hongkonška voditeljica Carrie Lam je dejala, da bo njena vlada ponižno prisluhnila državljanom.

Profimedia
Okrožne volitve v Hong Kongu.

Vsi okrožni sveti so bili v prejšnjih mandatih v trdno rokah strank, ki so naklonjene Pekingu. V nedeljo pa je brez sedežev ostala vrsta vidnih politikov, med njimi tudi Junius Ho, ki je bil v začetku meseca ranjen v napadu z nožem.

Kandidati takoimenovanih prodemokratičnih strank so še posebej dober rezultat dosegli v okrožjih, kjer so minule mesece potekali najmnožičnejši protivladni protesti.

Hongkonška voditeljica Carrie Lam je priznala, da rezultat volitev kaže na globoko nezadovoljstvo javnosti z vlado. "Vlada bo gotovo ponižno prisluhnila mnenjem državljanov in se bo nanje resno odzvala," je zapisala v sporočilu za javnost.

Nedeljske volitve je zaznamovala rekordna udeležba. Po podatkih volilne komisije je glas oddalo več kot 2,9 milijona od 4,13 milijona volilnih upravičencev, kar je 71 odstotkov. Prejšnji rekord je bil iz leta 2015, ko se je volitev udeležilo 47 odstotkov volilnih upravičencev.

Nekdanjo britansko kolonijo že od junija pretresajo protivladni protesti. Sprva so izbruhnili zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, a so se kmalu sprevrgli v splošno nezadovoljstvo.