Ključen teden

Pokojninska novela v rokah odbora za delo, spremembe predvidoma s 1. januarjem

S.R./STA
25. 11. 2019, 07.15
Posodobljeno: 25. 11. 2019, 12.21
Deli članek:

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo danes obravnaval noveli zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o urejanju trga dela. Oba predloga, ki sta že prestala splošno razpravo, bo DZ sprejemal na petkovi izredni seji.

Profimedia
Predlog pokojninske novele postopno zvišuje odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove.

Obravnava zakonskih novel je bila v skladu s terminskim programom dela DZ predvidena v decembru, a so v koaliciji opozorili, da morata oba zakona začeti veljati in se uporabljati s 1. januarjem 2020. Da bi bila predloga pravočasno sprejeta, so zahtevali sklic izredne seje DZ, ki bo v petek. Danes pa se bo do predlogov opredelil matični odbor.

Kot pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, na višino starostne pokojnine poleg višine pokojninske osnove vpliva tudi odmerni odstotek, ki je odvisen od dopolnjene pokojninske dobe. 

Predlog pokojninske novele sicer pri moških postopno zvišuje odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske taka odmera že velja. Prehodno obdobje za zvišanje odmernega odstotka za moške bo po predlogu trajalo do 1. januarja 2025. Pokojnina upravičenke oz. upravičenca pa se bo po predlogu za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Ob tem bodo imeli poslanci med drugim na mizi dopolnilo Levice, po katerem bi se minimalna pokojnina zvišala na 613 evrov, kolikor znašajo minimalni življenjski stroški. 

Z novelo zakona o urejanju trga dela pa se zvišuje najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost in ga izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka. Na drugi strani pa predvideva podaljšanje zavarovalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Bobo
Predstavniki stranke SAB so vlozili vec kot 5000 podpisov v podporo sprejetju izboljsav predloga zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Podpisi podpore

Ob robu seje odbora za delo pa so v SAB v DZ vložili podpise podpore za dvig odmernega odstotka in izplačilo regresa v dveh višinah. Podpise so zbirali spomladi 2018 v akciji ZA pokojnine. "Veseli smo, da je ta zakon v parlamentu, da se bo danes odvila tudi razprava na pristojnem odboru," je v izjavi za medije pred vložitvijo podpisov dejal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Ob tem pa je izpostavil, da se ne strinjajo s predlaganim prehodnim obdobjem za zvišanje odmernega odstotka za moške. Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jo danes obravnava odbor, namreč predlaga šestletno prehodno obdobje. "Mislim, da bi se ta časovni rok moral skrajšati vsaj na polovico," je dodal Pavlič. Zato bodo na novelo vložili dopolnilo. "So pa tudi že vložena dopolnila drugih strank, tako da se bo o teh dopolnilih razpravljalo," je povedal. 

Spomnil je, da so sicer v SAB te spremembe predlagali že v koalicijskih pogajanjih. Zahtevo po dvigu odmernega odstotka so vpisali tudi v koalicijsko pogodbo, uveljaviti pa so jo želeli s 1. januarjem 2019. Finančne učinke spremembe odmernega odstotka ocenjuje na štiri milijone evrov letno, tako kot so sicer ocenili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

"Zelo relativna stvar"

Kot je pojasnil Pavlič, glasov podpore za dopolnilo v DZ še nimajo zagotovljenih. "Kot ste videli, so v tem mandatu glasovi v DZ zelo relativna stvar, tako da bomo videli po razpravi na odboru in dejanski razpravi v DZ. Mi imamo pet glasov, pet glasov stranke, ki je zbirala podpise in dejansko predlagala, da se ta zakon spremeni. Za kaj več pa bomo morali počakati na samo razpravo," je dejal. 

Na vprašanje, kako odgovarjajo socialnem partnerjem, ki pravijo, da se usklajenega zakona ne sme spreminjati, pa Pavlič odgovarja, da zakone sprejema parlament. "SAB ni del socialnega dialoga, ampak je vlada. SAB je zbirala podpise in tudi v koalicijski pogodbi smo to jasno zapisali. Tako, da razumem socialne partnerje, smo pa seveda mi kot stranka izvoljeni v parlament. In v parlamentu se zakonu sprejemajo," je pojasnil.