javno pismo

Zdravniki: Assange je tako bolan, da bi lahko umrl v zaporu

B.K.
25. 11. 2019, 08.12
Posodobljeno: 25. 11. 2019, 08.13
Deli članek:

60 zdravnikov je v odprtem pismu svetovno javnost obvestilo o slabem zdravstvenem stanju avstralskega žvižgača.

Youtube (Ruptly)
Popolnoma spremenjen Julian Assange med aretacijo.

48-letni Julian Assange, ki je več let prebil zaprt v prostorih ekvadorske ambasade v Londonu, kjer se je skrival pred britansko policijo, je tako slabega zdravja, da bi lahko v zaporu umrl, je v odprtem pismu zapisalo več kot 60 zdravnikov. Britansko vlado pozivajo, naj Avstralca iz strogo varovanega zapora Belmarsh premestijo v univerzitetno bolnišnico v Londonu.

"Gospod Assange potrebuje nujno, strokovno zdravniško oceno njegovega fizičnega in psihičnega zdravja," se v pismu strinja več kot 60 zdravnikov. "Če takšne ocene ne bo, nas resnično skrbi, da bi, glede na trenutne dokaze, gospod Assange lahko v zaporu umrl. Zdravstveno stanje je resno, časa za izgubo ni."

Assange, ki se je pred policijo skrival uradno zaradi obtožbe o napadu na dve ženski leta 2010 na Švedskem, zdaj ne bo izročen oblastem te nordijske države. Švedsko tožilstvo je namreč prejšnji teden pregon zaključilo. Se pa Avstralec še vedno bori proti izročitvi oblastem Združenih držav Amerike, ki ga želijo v svojo pest dobiti, ker je na svoji spletni strani Wikileaks, objavil zaupne ameriške diplomatske dokumente.