Katastrofalne posledice hudih nalivov

FOTO in VIDEO: V plazovih in poplavah umrlo že najmanj 60 ljudi, nekatere vasi še vedno odrezane od sveta

S.R.
25. 11. 2019, 08.31
Posodobljeno: 25. 11. 2019, 08.53
Deli članek:

Število smrtnih žrtev v plazovih in poplavah na severozahodu Kenije je včeraj naraslo že na več kot 60.

Twitter
Večino žrtev so odnesli plazovi.

Da bi se izognili nadaljnjim človeškim žrtvam, so kenijske oblasti na severozahod države napotile veliko število reševalcev in tudi vojsko. Hudi nalivi v okrožju West Pokot na meji z Ugando so se začeli že v petek, v noči na soboto pa so se še okrepili. Posledične poplave ter zemeljski plazovi in usadi so odnesli najmanj štiri mostove, zaradi česar so bile številne vasi odrezane od sveta. 

Po navedbah enega od lokalnih uradnikov so že potrdili 53 smrtnih žrtev, večina med njimi pa so žrtve plazov. Še pet ljudi je plaz odnesel med vožnjo z avtomobilom, dve osebi pa sta v poplavah utonili. Trupla večine žrtev so ostala pokopana pod plazovi. Na kraju posredujejo tudi pripadniki Rdečega križa, ki so za medijsko hišo Al Jazeera pojasnili, da se je morala ena od njihovih ekip do neke vasice prebijati več kot štiri ure. Reševalne ekipe, ki jih je na območje napotila vlada, do včeraj zvečerzaradi porušenih mostov še vedno niso dosegle vseh vasi, zaradi poplav pa je moralo domove zapustiti že skoraj 5000 družin. 

Nepredvidljive vremenske razmere, s katerimi se v zadnjem času soočajo v vzhodni Afriki, so po navedbah strokovnjakov posledica segrevanja oceanov. Od oktobra letos je moralo zaradi obilnih padavin in posledičnih poplav domove v regiji zapustiti že več sto tisoč ljudi.