Na severu Sirije

Prvič od začetka ofenzive spopadi med turško in sirsko vojsko: mrtvih že šest sirskih vojakov

A.S./STA
29. 10. 2019, 14.02
Posodobljeno: 29. 10. 2019, 14.02
Deli članek:

Prvič od začetka turške ofenzive proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije pred tremi tedni danes z območja poročajo o spopadih med turško in sirsko vojsko. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da potekajo srditi spopadi južno od obmejnega mesta Ras al Ain in da je bilo ubitih šest sirskih vojakov.

Reuters
Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je zagrozil z nadaljevanjem ofenzive, če se kurdska milica do postavljenega roka ne bo umaknila.

Turška vojska s topništvom obstreljuje enote sirskega režima, na obrobju vasi Al Asadija pa poteka obstreljevanje s strojnicami, so  sporočili iz observatorija, ki podatke pridobiva s terena.

Enote vojske sirskega predsednika Bašarja al Asada so se na območje vrnile po nekaj letih, potem ko so se kurdske sile pred turško ofenzivo umaknile z območja. Od takrat so poročali o občasnih spopadih med sirsko vojsko in sirskimi uporniškimi silami, ki podpirajo Ankaro, ne pa tudi s turško vojsko.

Ankara je sicer ofenzivo po dogovoru z Rusijo, ki podpira Asada, prekinila pred tednom dni, vendar z območja poročajo o občasnih spopadih, predvsem okoli sirskega obmejnega mesta Ras al Ain, južno od katerega leži omenjena vas.

Kurdske milice naj bi se do danes do 18. ure po lokalnem času umaknile z območja, kjer želi Ankara na 120 kilometrih od skupno 440 kilometrov dolge turško-sirske meje v Siriji vzpostaviti 30 kilometrov široko varno območje in preseliti sirske begunce. Območje naj bi skupaj nadzirali z rusko vojsko.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je v ponedeljek zagrozil z nadaljevanjem ofenzive, če se kurdska milica do postavljenega roka ne bo umaknila.

YPG je bila glavna zaveznica ZDA v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji. Washington jo je pustil na cedilu, ko je predsednik ZDA Donald Trump odločil umakniti ameriške vojake z območja in tako Turčiji odprl pot za začetek ofenzive 9. oktobra.