Odpoklici se vrstijo

Avstrijci z informacijami glede mesa zelo skopi, Slovenci s trga umikajo izdelke, ki morda sploh niso sporni

S.R./STA
29. 10. 2019, 12.09
Posodobljeno: 29. 10. 2019, 13.02
Deli članek:

Košaki so že sedmi slovenski ponudnik, ki se je odločil za umik izdelkov s trga. Opozarjajo, da od Avstrijcev pričakujejo več informacij.

Profimedia
Sporno naj bi bilo meso 18 živali (17 prašičev in ene krave).

Košaki so sedmi slovenski ponudnik, ki se je odločil za umik izdelkov s trga. V minulih dneh so to storili Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine, Pohorske mesnine in Mesnica Sirc. 

Družba Košaki TMI je zaradi morebitne zdravstvene oporečnosti iz prodaje preventivno odpoklicala določene mesne izdelke, ki so vsebovali surovino iz sporne avstrijske klavnice, so danes sporočili iz družbe. "Kljub temu da je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin stopnjo tveganja označila kot nizko, smo se v Košakih s ciljem zagotavljanja maksimalne varnosti izdelkov za potrošnike odločili za ukrep odpoklica," so navedli v sporočilu. 

Družba je odpoklicala osem različnih mesnih izdelkov - salam, klobas in zaseke. Podjetje kupce prosi, da kupljeno vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili kupnino in posredovali dodatne informacije, kupci pa se lahko obrnejo tudi na proizvajalca. 

Odpoklicani so izdelki: Gozdarska salama (LOT: 276 in 277), Zaseka 125g in 400g (LOT: 270, 280 in 291), Goveja klobasa (LOT: 275, 287), Francoska debela (LOT: 275, 280 in 287), Francoska 400g (LOT: 275), Francoska v kolobarju (LOT: 287), Navadna klobasa (LOT: 287) in Šunkarica (LOT: 277). 

Malo informacij

"Za odpoklic mesnih izdelkov smo se odločili preventivno, s ciljem zagotavljanja maksimalne varnosti za potrošnike. Od lipniške klavnice smo kupovali le prvovrstne surovine pa tudi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je stopnjo tveganja označila za nizko," je povedal direktor družbe Košaki TMI Marko Žerak

"Doslej je avstrijsko meso veljalo za zelo kakovostno, trg pa kot varen in visoko reguliran. Ne vem, kaj je šlo tokrat v Avstriji narobe. Njihove veterinarske službe so namreč zelo skope z informacijami in zaradi tega sedaj s trga umikamo izdelke, za katere sploh ne vemo, ali so kakorkoli sporni," je dodal. 

V družbi pričakujejo več informacij, kaj je v lipniški klavnici konkretno šlo narobe in kam so bili prodani sporni kosi. Ko bo na voljo več informacij, bodo Košaki TMI z njimi seznanili partnerje, trgovce in potrošnike, so še navedli. 

Meso 18 živali

Uprava za varno hrano je minuli petek na podlagi informacij v evropskem sistemu hitrega obveščanja opozorila, da je v Sloveniji morebiti prisotno mesa iz ene od avstrijskih klavnic, ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev.

Gre za eno od klavnic na območju Lipnice, ki je v obdobju od 17. septembra do 22. oktobra dala v promet meso 18 živali (17 prašičev in ene krave), ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev. V klavnici naj bi predelovali meso, ki je bilo prvotno neprimerno za uživanje in je bilo namenjeno v kafilerijo.