Zahtevno reševanje

FOTO: Visel z 90-metrskega dimnika in čakal na smrt, ki jo je tudi dočakal

S.R.
29. 10. 2019, 10.57
Posodobljeno: 29. 10. 2019, 11.03
Deli članek:

Moškega, ki je približno 15 ur visel z vrha 90-metrskega dimnika, so končno spravili na trdna tla. Ni preživel.

Profimedia
Zahtevno reševanje z dimnika v Carlislu.

Zahtevno reševanje v mestu Carlisle v britanskem okraju Cumbria se je začelo v noči na ponedeljek, ko so reševalce obvestili, da z vrha dimnika visi moški. Šlo je za domačina v 50. letu starosti. Takoj je bilo jasno, da bo reševanje zelo težavno, saj gre za kar 90 metrov visok dimnik, moški pa se je znašel v izjemno zagatnem položaju, a se je v dopoldanskem času še odzival.

Profimedia
Zahtevno reševanje z dimnika v Carlislu.

V jutranjih urah so najprej poskušali s helikopterjem, a se je akcija izkazala za prenevarno tako zanj kot za posadko, zato so jo morali prekiniti in poiskati drugačno rešitev. Dogajanje so nenehno nadzorovali z droni, a moški že »nekaj ur« pred končno uspešnim poskusom ni več kazal znakov zavesti. Ob 16.45 uri po lokalnem času (17.45 po srednjeevropskem) so s pomočjo zgibnega dvigala, ki so ga pripeljali s Škotske, do njega končno dvignili pripadnike posebne gasilske enote, a je bilo zanj že prepozno. Spustili so ga na tla, kjer pa so lahko le še potrdili njegovo smrt. 

Policija je že začela preiskavo, v okviru katere bodo poskušali ugotoviti, kako in zakaj se je moški znašel na vrhu dimnika, ki je bil sicer zgrajen leta 1836.

Profimedia
Zahtevno reševanje z dimnika v Carlislu.