Predsedniške volitve

V Argentini oblast prevzela levica, vrača se kontroverzna, a priljubljena nekdanja predsednica

S.R./STA
28. 10. 2019, 07.10
Posodobljeno: 28. 10. 2019, 07.15
Deli članek:

Na predsedniških volitvah v Argentini je v nedeljo v prvem krogu zmagal levičarski peronistični politik Alberto Fernandez, ki je prejel skoraj 48 odstotkov glasov volivcev.

Reuters
Fernandez je bil izvoljen v prvem krogu.

Po skoraj 80 odstotkov preštetih glasovnic je Fernandez prejel 47,5 odstotka glasov, njegovega protikandidata, dosedanjega predsednika Mauricia Macrija, pa je podprlo 41,1 odstotka volivcev, kažejo začasni volilni izidi. Volilna udeležba je bila višja od 80 odstotkov, je sporočilo argentinsko ministrstvo za notranje zadeve.

60-letni Fernandez, ki ga podpira z obtožbami o korupciji obremenjena nekdanja predsednica Cristina Kirchner, je za zmago v prvem krogu moral zbrati več kot 45 odstotkov glasov oziroma 40-odstotno podporo ob prednosti 10 odstotnih točk pred drugouvrščenim kandidatom. 

Reuters
Kirchnerjeva se vrača v predsedniško palačo.

Kdo bo vladal?

Z zmago bo Fernandez omogočil vrnitev v predsedniško palačo tudi kontroverzni, a priljubljeni nekdanji argentinski predsednici Kirchnerjevi, ki jo je izbral za svojo podpredsednico. 

Kirchnerjeva je tam bivala dolga leta, najprej kot soproga predsednika Nestorja Kirchnerja, ki je Argentino vodil med letoma 2003 in 2007, nato pa kot predsednica - od leta 2007 do leta 2015, ko se je morala zaradi obtožb o zlorabi položaja in korupciji osramočena posloviti od položaja in ga prepustiti konservativcu Macriju. Analitiki se že sprašujejo, kdo bo Argentini pravzaprav vladal - Fernandez ali Kirchnerjeva, poroča AFP. 

Podpora Fernandezu se je v anketah pred volitvami gibala med 48 in 55 odstotki, medtem ko je prav tako 60-letni Macri stagniral med 28 in 35 odstotki glasov.