Ofenziva

Turčija na mejo s Sirijo premaknila vojaške enote

J.P./STA
6. 10. 2019, 13.49
Posodobljeno: 6. 10. 2019, 13.52
Deli članek:

Turčija je po napovedi, da bo na severu Sirije kmalu začela vojaško ofenzivo, na turško-sirsko mejo premaknila svoje vojaške enote, poročajo turški mediji.

Reuters
Ofenziva naj bi bila usmerjena proti kurdski milici YPG vzhodno od reke Evfrat, ki nadzira območje ob turško-sirski meji (fotografija je arhivska).

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč v soboto znova zagrozil, da bo Ankara sprožila operacijo proti kurdski milici in da bi do operacije lahko prišlo zelo kmalu.

Turška tiskovna agencija Anatolija je v noči na danes poročala, da je kraj Akcakale na jugovzhodu Turčije ob meji s Sirijo doseglo devet tovornjakov z vojaškimi vozili in avtobus z vojaki. Pripeljali so jih iz glavnega mesta pokrajine Sanliurfa, kjer je bilo marca vzpostavljeno poveljniško središče za dolgo načrtovano ofenzivo.

Turški predsednik Erdogan je v soboto v Ankari napovedal, da bo Turčija začela v Siriji operacijo "v zraku in na tleh" proti tamkajšnji kurdski milici YPG, ki jo Ankara obravnava kot teroristično. Operacija bi se lahko začela "danes ali jutri", je dejal.

To sicer ni prvič, da je Erdogan zagrozil z ofenzivo proti kurdski milici. Napovedal jo je že decembra lani, nato pa grožnjo še večkrat ponovil.

"Končali smo naše priprave, zaključili načrte operacije in dali potrebna navodila," je v govoru, ki ga je predvajala televizija, dejal Erdogan.

Ofenziva naj bi bila usmerjena proti kurdski milici YPG vzhodno od reke Evfrat, ki nadzira območje ob turško-sirski meji. Ankara želi milico, ki uživa podporo ZDA in je bila pomemben zaveznik v boju proti skrajni Islamski državi, potisniti stran od svojih meja, češ da je povezana s kurdskimi uporniki v Turčiji.

Ankara si že dlje časa prizadeva tudi za vzpostavitev varnostnega območja na severu Sirije, ki bi bilo pod njenim nadzorom. Tja bi vrnili do dva milijona sirskih beguncev. Turčija nudi zatočišče 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so pobegnili pred državljansko vojno, a turško javno mnenje jim je v zadnjem času vse manj naklonjeno.