Dr. Otis Warren iz bolnišnice Miriam je njeno zdravstveno težavo diagnosticiral kot metemoglobinemijo – redko krvno motnjo, zaradi katere se začne v človeške telesu proizvajati nenavadna količina metemoglobina (gre za vrsto hemoglobina). V primeru metemoglobinemije sicer hemoglobin lahko prenaša kisik od pljuč, vendar se ta ne more ustrezno izločiti in tako ostale dele telesa priskrbeti s kisikom.

Warren se je že v preteklosti srečal s pacientom s podobno težavo »Barva kože je bila skorajda identična. To vidiš enkrat in ti ostane v spominu,« je zdravnik povedal za NBC News in dodal, da je za metemolobinemijo res krivo sredstvo za lajšanje zobobola. Čeprav je ženska zatrdila, da ni uporabila cele stekleničke, pa je Warren prepričan, da gre zagotovo za večjo količino od priporočene.

Pacientki so dali antisredstvo in že v nekaj minutah se je počutila bolje. V bolnišnici je čez noč ostala na opazovanju, domov pa je odšla že naslednje jutro, z opozorilom, naj naslednjič raje obišče zobozdravnika ob podobnih težavah. 

Warren je izpostavil, da je pomembno, da so ljudje previdni pri jemanju sredstev, ki vsebujejo benzokain. »Ljudje ne razumejo, da je učinkovina lahko tudi nevarna in nima ravno blagih stranskih učinkov.«