ENKRATNA POMOČ

Za mlade parcele po znižani ceni za preprečevanje odseljevanja

Monika Horvat / Štajerski tednik
20. 9. 2019, 06.50
Deli članek:

Površine za novogradnjo v Ormožu so v lasti občine, a ostajajo nezazidane.

Dreamstime
Fotografija je simbolična
Po predlogu bi Občina Ormož mladim in mladim družinam pri reševanju prvega stanovanjskega problema po znižani ceni ponudila nepozidana stavbna zemljišča, ki so v občinski lasti.

Tudi v ormoški občini se podobno kot v nekaterih drugih krajih srečujejo s problematiko izseljevanja mladih. Da bi to vsaj deloma zaustavili, ne stojijo križem rok. Poleg že obstoječega ukrepa o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade in mlade družine je župan občine Danijel Vrbnjak najavil, da bo občina pri reševanju prvega stanovanjskega problema šla naproti mladim z občinskimi parcelami po znižani ceni oziroma z enkratno denarno pomočjo.

»Namen ukrepa podelitve pomoči za mlade in mlade družine pri reševanju stanovanjskega problema izhaja iz ugotovitve, da so na območju občine Ormož zagotovljene površine za novogradnjo stanovanjskih objektov, ki so v lasti občine, vendar pa ostajajo nezazidane. Za spodbudo občanom oziroma potencialnim investitorjem za gradnjo novih stanovanjskih hiš se s podelitvijo finančne pomoči pri nakupu nepremičnine za gradnjo zagotavljajo pogoji za pozidavo nezazidanih stavbnih zemljišč in poseljevanje območij. Z zagotavljanjem finančnih spodbud za reševanje stanovanjskega problema namerava občina predvsem mladim in mladim družinam zagotoviti pogoje za kakovostno bivanje in jih s tem zadržati v občini. S tem ukrepom pa bo občina pritegnila tudi mlade iz drugih krajev in si vnesla v svoj kraj nove vire znanja, dela in napredka,« je razvidno iz gradiva za septembrsko sejo občinskega sveta.

Parcele na voljo z novim letom

Kot je povedal župan, ima občina v lasti kar nekaj površin za novogradnje stanovanjskih hiš, ki pa so nepozidane. »Trenutno gre predvsem za površine v Ormožu okrog vinske kleti, v Ivanjkovcih v bližini šole in v Miklavžu pri Ormožu v bližini gasilskega doma. Mi bomo zemljišča parcelirali, tako da bodo na voljo parcele različnih velikosti, naredili cenitve in do vseh parcel napeljali komunalno opremo. Tam, kjer so bolj degradirana območja, pa bomo poskusili nepozidana stavbna zemljišča tudi odkupiti in jih na enak način po subvencionirani ceni ponuditi mladim,« je napovedal župan in dodal, da bi parcele mladim ponudili z novim letom.

Pomoč v višini do največ tretjine kupnine za kvadratni meter in še dodatne ugodnosti

V ta namen namerava občina zagotoviti 30.000 evrov letno. Do pomoči bi bile upravičene osebe, ki niso stare več kot 35 let, in mlade družine – družina enega ali obeh staršev z vsaj enim otrokom, v kateri vsaj eden od staršev ni star več kot 35 let. Do pomoči pa ne bi bil upravičen, kdor že ima v lasti drug, za bivanje primeren stanovanjski objekt na območju občine ali drugo parcelo za gradnjo ali ima neporavnane obveznosti do občine. 

Upravičenec bi pravico do pomoči lahko uveljavil, ko bi sklenil prodajno pogodbo za nepremičnino. Postopek dodelitve pomoči bi se začel s prijavo na javni razpis. Po predlogu bi višina pomoči znašala do največ tretjine kupnine za kvadratni meter zemljišča. Poleg pomoči pa bi upravičencem dodeli še do največ 500 evrov v primeru nakupa nepremičnine, ki je v naseljih z visoko starostno strukturo prebivalstva oziroma je po podatkih statističnega urada povprečna starost nad 45 let ter še glede na oddaljenost od sedeža občine za  od pet do 10 kilometrov do največ 200 evrov ter za od 10 kilometrov in več do največ 500 evrov. 

V katerih primerih bo pomoč treba vrniti

Če upravičenec, ki mu je bila dodeljena pomoč, v roku petih let odtuji nepremičnino, mora prejeto pomoč vrniti z zakonitimi zamudnimi obrestmi. Dodeljeno pomoč bi bilo prav tako treba vrniti, če v petih letih od prejema pomoči upravičenec ne bi prijavil stalnega bivališča na nepremičnini, za katero je bila pomoč dodeljena.