»groza, bolečine in sramota«

VIDEO: 26-letnica v hudih mukah sama rodila v priporniški celici

R.T.
30. 8. 2019, 17.04
Posodobljeno: 30. 8. 2019, 17.08
Deli članek:

26-letna Diana Sanchez se je lahko upravičeno vprašala, ali je človeštvo resnično že vstopilo v 21. stoletje, potem ko je morala julija lani v priporniški celici svojega sinčka roditi in poviti povsem sama, brez kakršne koli zdravniške pomoči.

YouTube
Sanchezova je doživela več ur trpljenja.

Incident se je pripetil v priporniški celici zapora v Denverju v ameriški zvezni državi Kolorado. Sanchezova, ki se je v priporu znašla zaradi suma kraje identitete, je moledovala, naj jo vendarle odpeljejo v bolnišnico, saj ji je že odtekla voda, a je naletela na gluha ušesa. Ob porodu pretrpela pet ur hudih muk, zdaj je preko svoje odvetnice na sodišče vložila tožbo. 

»Zdi se mi ostudno, da smo kot družba tako nagnjeni k temu, da ljudi obravavamo kot izmečke. Za to obstaja vse preveč primerov,« je za britanski Independent dejala njena odvetnica Mari Newman. Pazniki so več ur ignorirali njene klice na pomoč in krike bolečine, ignorirala pa jo je tudi ena od prisotnih medicinskih sester. Vse, kar je Sanchezova prejela, je bila odeja, ki so jo v celico pod vrati porinili malo pred porodom. Šele ko je 26-letnica rodila, je vanjo vstopil eden od uslubencev in poskrbel za novorojenega sinčka, pri čemer otroka po navedbah odvetnice nihče ni umil ali ga ogrel, poleg tega pa naj ne bi imeli na voljo nobenih medicinskih instrumentov, s katerimi bi prerezali popkovino. To naj bi šele 15 minut po porodu storili gasilci.

 

Na pristojnem šerifovem uradu zanikajo, da so storili kar koli narobe, a dodajajo, da so prakso po tem incidentu spremenili, tako bodo nosečnice ob porodu odslej hospitaliziral. V zaporu so izvedli tudi notranjo preiskavo incidenta, v okviru katere pa niso odkrili nobenih nepravilnosti. »Osebje je v danih okoliščinah ukrepalo ustrezno ter je upoštevalo zadevne politike in postopke,« so sporočili z urada. Odvetnica na drugi strani trdi, da je Sanchezova povsem brez potrebe doživljala »grozo, bolečine in sramoto.«