Nezakoniti prehodi meje

Trkanje med natovarjanjem: dva dni na vozilu, eden zaradi dehidracije potreboval zdravniško pomoč

J.P.
30. 8. 2019, 12.26
Deli članek:

Na območju Policijske uprave Maribor so v zadnjih 24 urah obravnavali šest primerov nedovoljenega prestopa državne meje.

Profimedia
Trkanje slišal med natovarjanjem na vlak (fotografija je simbolična).

Že zgodaj popoldne so policisti Policijske postaje Ormož v gozdu med Šalovci in Obrežem izsledili in prijeli 34 tujcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Med njimi je bilo 24 državljanov Pakistana, 8 državljanov Bangladeša in dva Indijca. Policisti so ugotovili, da je vmes 10 takih, vsi so državljani Pakistana, ki so bili 25. aprila že obravnavni na Policijski postaji Črnomelj in so bili takrat že vrnjeni hrvaškim varnostnim organom. Vse bodo predvidoma še danes vrnili
hrvaškim organom.

Sinoči so policisti v razmahu 15 minut v Paradižu ustavili dva osebna avtomobila poljskih registrskih oznak. V vsakem od teh vozil so bili po štirje Poljaki, ki so državno mejo prestopili na mestu, kjer ni mejnega prehoda. Zaradi tega so jih oglobili.

Malo pred pol deseto zvečer je turški voznik tovornega priklopnega vozila obvestil zaposlene na železniškem terminalu na Teznem v Mariboru, kjer je čakal na natovarjanje na vlak, da v svojem priklopnem vozilu sliši trkanje. Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor so ugotovili, da je bilo v kontejnerju skritih 8 državljanov Afganistana, ki so 29. avgusta nekaj pred 9. uro zjutraj tako nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Eden od njih je bil tako dehidriran, da so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor. Po njihovih izjavah so namreč bili v vozilu že dva dni. Po oskrbi so ga odpustili. Tujce bodo predvidoma danes vrnili
hrvaškim varnostnim organom.

Nekaj minut pozneje so policisti na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje s pomočjo merilca ogljikovega dioksida in detektorja srčnega utripa ugotovili, da se v priklopnem tovornem vozilu turških registrskih oznak prevažajo 4 državljani
Afganistana, ki so se na tak način nameravali izmakniti mejni kontroli. Vse so vrnili nazaj na Hrvaško.

Danes zjutraj ob 6.30 so policisti Policijske postaje Ormož na železniški postaji v Ormožu na vlaku, ki je pripeljal iz Ljutomera, prijeli dva Sirca, ki sta državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopila na območju Policijske postaje Ljutomer. Oba so predali v postopek ljutomerskim policistom.

Tujce prijeli tudi policisti ljubljanske policijske uprave ...

Ti so prijeli 14 tujcev, državljanov Afganistana, Alžirije, Pakistana in Maroka, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeti so bili v krajih Stara Cerkev, Kuželj, Seč, Velike Lašče in Ljubljani. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

... ter koprske

Obravnavali so 7 državljanov  Pakistana, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. Vse so obravnavali policisti Policijske postaje Kozina. Vsi tujci so bili po končanih postopkih vrnjeni hrvaški policiji.

Tudi novomeški policisti so imeli polne roke

V bližini naselja Grič pri Dobličah so črnomaljski policisti zjutraj prijeli dva državljana Pakistana. Krški policisti so dopoldne v bližini Kostanjevice prijeli štiri državljane Jemna. V Dobovi so policisti prijeli državljana Irana. Poskušal se je skriti v podvozje vlaka, a je izbral napačnega, ki je potoval proti Hrvaški. V postopku so ugotovili, da je v državo najverjetneje prišel skrit v podvozju tovornjaka na drugem mejnem prehodu, v Dobovi pa prestopil na vlak.

Popoldne so v bližini naselja Miklarji vodniki službenih psov policije kontrolirali osebni avtomobil, ki ga je vozil državljan Ukrajine. Zraven je bil sopotnik z nemškim državljanstvom ter trije državljani Afganistana, ki niso znali pojasniti, kako so prišli v Slovenijo. Malo pozneje so v bližini črnomaljski policisti prijeli še pet državljanov Afganistana. Postopek so prevzeli novomeški kriminalisti.

Zvečer so brežiški policisti na Bizeljskem ustavili osebni avtomobil, ki ga je vozil hrvaški državljan. V vozilu je vozil tri državljane Turčije, ki so po prvih ugotovitvah v državo prišli ilegalno. Vse so odpeljali na policijsko postajo, v delo pa so se vključili še kriminalisti.

Postopki s prijetimi tujimi državljani še niso zaključeni, so sporočili z novomeške policijske uprave.