ISS

Ruski robot Fjodor bo delal družbo astronavtom v vesolju

B.K./STA
27. 8. 2019, 10.35
Posodobljeno: 27. 8. 2019, 10.37
Deli članek:

Ruska raketa brez posadke je pristala na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) in tja pripeljala humanoidnega robota Fjodorja, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Profimedia
Ruski roboto Fjodor bo na ISS opravljal naloge, ki so za kozmonavte prenevarne.

"Stik potrjen, pristanek potrjen," je med prenosom v živo dejal Nasin uradni napovedovalec. Uspešen pristanek je na svojih spletnih straneh potrdila tudi Ruska vesoljska agencija Roscosmos.

Rusi so raketo sojuz izstrelili minuli četrtek iz vesoljske baze na jugu Kazahstana. Običajno imajo sojuzi človeško posadko, na tokratno pot na ISS pa je poletel brez posadke, da bi tako preizkusili nov sistem reševanja.

Sojuz je na ISS poleg humanoidnega robota odpeljal še okoli 670 kilogramov tovora, med drugim znanstveno in medicinsko opremo, komponente za sistem življenjske podpore, hrano, zdravila ter higienske pripomočke za člane posadke, še poročajo agencije.

Profimedia
Sojuz MS-14 med pristankom na ISS.

Opravljal bo naloge, prezahtevne za ljudi

Fjodor je prvi ruski humanoidni robot v vesolju, opravljal pa bo naloge, ki so prenevarne za astronavte. Izvajal bo eksperimente, s katerimi bodo preizkušali robotske operacije, ki so uporabne zunaj same vesoljske postaje. Pošiljal pa bo tudi telemetrijske podatke. V orbiti bo robot, ki je visok 1,80 metra in težek 160 kilogramov, predvidoma do 7. septembra.

Na ISS je trenutno šest članov posadke. Postaji poveljuje astronavt Evropske vesoljske agencije (Esa) Luca Parmitano, v posadki sta še dva ruska kozmonavta, Aleksander Skvorcov in Aleksej Ovčinin, ter trije Nasini astronavti, Christina Koch, Nick Hague in Andrew Morgan.