Trma

Brazilija bo zavrnila milijonsko pomoč za gašenje amazonskega pragozda

B.K.
27. 8. 2019, 09.17
Posodobljeno: 27. 8. 2019, 09.20
Deli članek:

Brazilska vlada bo zavrnila 20 milijonov dolarjev pomoči, ki so jo obljubile industrijsko najrazvitejše države na vrhu skupine G7.

Reuters
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro noče pomoči.

Brazilske oblasti so v skrajno neresnem odzivu zavrnile pomoč, ki so jo ponudile industrijsko najrazvitejše države, po tem ko jih je v to prepričal francoski predsednik Emmanuel Macron. Vodja osebja brazilskega predsednika Onyx Lorenzoni je 20 milijonov dolarjev težak paket pomoči zavrnil z besedami, da naj bo ta denar porabljen raje za pogozditev Evrope. "Macron se ne more niti izogniti požaru v cerkvi, ki je del svetovne dediščine. Kaj bi rad naučil našo državo," je dejal Lorenzoni, medtem ko po Braziliji divjajo katastrofalni požari, ki ogrožajo ne le drevesa in biodiverziteto temveč tudi mnogo domorodnih skupnosti.

O omenjenem paketu pomoči so se države dogovorile včeraj na vrhu skupine G7 v francoskem Biarritzu. Denar bi bil porabljen za nabavo novih gasilskih letal. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je namero za pomoč zavrnil že pred časom, Macrona pa obtožil "kolonialnega mišljenja." Bolivijski predsednik Evo Morales, ki se prav tako spopada s požari v pragozdu je medtem dejal, da bo njegova vlada sprejela vsako ponujeno pomoč.

Brazilski Inštitut za raziskovanje vesolja je letos zabeležil že skoraj 73.000 požarov v brazilskem delu Amazonije. Od tega se je v zadnjem tednu dni pojavilo skoraj 10.000 novih. Gre za 83-odstotno povišanje glede na lansko leto.

Amazonski pragozd proizvede 20 odstotkov vsega svetovnega kisika.