"Kriza mora biti rešena z jasnimi odločitvami in v kratkem času," je povedal Mattarella po dvodnevnih posvetovanjih z voditelji strank, ki jih je sklical, potem ko je v torek propadla vlada skrajno desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd.

Napovedal je, da bo nov krog posvetovanj začel v torek, po njih pa bo "sprejel sklepe in potrebne odločitve", poročajo tuje tiskovne agencije.

Mattarella želi s tem strankam dati dodaten čas, da ugotovijo, ali je mogoče oblikovati novo vladno koalicijo, ki bo imela v parlamentu večino.

Stranke je pozval k hitremu delovanju, saj se Italija sooča z več ključnimi roki. Poudaril je, da država potrebuje vlado na podlagi jasnega koalicijskega programa. Kot je dejal, bo "mogoča le nova vlada, ki bo dobila zaupnico v parlamentu na podlagi dogovora o programu vodenja države", v nasprotnem primeru pa bodo potekale volitve.

Na posvetih sta tako Liga, ki je sprožila vladno krizo, kot tudi opozicijska Demokratska stranka izrazili pripravljenost na koalicijo z Gibanjem pet zvezd. Vodja gibanja Luigi Di Maio pa je danes povedal, da so začeli pogovore, da bi našli "trdno večino" v parlamentu, ne da bi pojasnil, s katero stranko se pogovarjajo.

Gibanje in Demokratska stranka sta sicer za koalicijski dogovor postavili programske pogoje, slednja zahteva tudi spremembo migracijske politike. Koalicija teh dveh strank se trenutno zdi edina verjetna alternativa volitvam.