Pod drobnogledom

Kako (ne)varno je barvanje las?

Z.F.
22. 8. 2019, 21.15
Deli članek:

Ker je barvanje las pri frizerju za mnoge predrago, postajajo barve za lase za domačo uporabo najbolj prodajan kozmetični izdelek. Pa veste, kako varen je?

Dreamstime
Če vas takoj po nanosu barve lasišče malce peče, to še ni znak alergije, temveč zgolj odziv občutljivega lasišča na agresivne sestavine v barvah.

Ne glede na to, katero barvo za lase izberemo, vsaka vsaj malo poškoduje lase. Zato smo preverili, katere barve škodijo manj in katere bolj.

So barve brez amonijaka kvalitetnejše?

Številni proizvajalci ponujajo barve brez amonijaka. Vendar strokovnjaki ugotavljajo, da imajo te barve pred konkurenčnimi le eno prednost, in sicer ne smrdijo, sicer pa vsebujejo enak koktajl kemikalij. Kemične reakcije so res močne, kar dokazuje tudi dejstvo, da se nekatere stekleničke z barvo segrejejo, ko zmešamo skupaj barvo in razvijalec. Prav te kemične reakcije so najpogostejši vzrok za nastanek alergij na koži in sluznici.

Pena ali krema?

Pene naj bi bile lažje za uporabo, lepše naj bi se porazdelile po lasišču, pa tudi nadležnega kapljanja naj ne bi povzročale. Vendar je testiranje pokazalo, da ni vedno tako, tudi glede priročnosti ni bilo ugotovljenih kakšnih bistvenih razlik. Pri vseh barvah je pomembno, da jih čim prej izbrišemo s kože. Da se barve ne bi vpile v kožo, strokovnjaki priporočajo, da si čelo in predel ušes pred barvanjem namažete z mastno kremo.

Dreamstime
So konice vaših las utrujene in se lomijo?

Kaj bi morali vedeti o sestavinah?

Razvijalec. Proizvajalci kot aktivno snov največkrat uporabljajo vodikov peroksid. Dobra novica je, da je v izdelkih za domačo rabo njegova koncentracija manjša kot v izdelkih za profesionalno rabo pri frizerju.

Barvna krema. Vsebuje manjše barvne molekule, ki se pod vplivom razvijalca povežejo v daljše verižice, ki se lažje usidrajo v lasno sredico. Veliko različnih barvnih molekul lahko povzroči alergično reakcijo sluznice.

Barvila. Lahko poškodujejo kožo, zato moramo biti pri nanašanju barve previdni in uporabljati rokavice.

Alkalne snovi. Te omogočijo, da las nabrekne, da lahko sprejme barvne molekule. Proizvajalci največkrat uporabljajo amonijak.

Negovalne snovi. Proizvajalci največkrat dodajo silikon, ki povzroči, da se las po kemični obdelavi vsaj do neke mere zapre. Po končanem barvanju je obvezna uporaba regeneratorja.

Dišave. Te so prav v vseh barvah, z njimi pa poskušajo proizvajalci prekriti neprijeten vonj kemikalij. Tudi dišave lahko povzročijo alergično reakcijo.