Prostovoljci

»Ljudje še vedno mislijo, da je treba za vse to nekaj plačati …«

Monika Horvat / Štajerski tednik
22. 8. 2019, 19.55
Deli članek:

Občina Središče ob Dravi je prevzela izvajanje brezplačnih prevozov starejših oseb po njihovih opravkih.

M.H.
Zadovoljna uporabnica Ana Šalamun s šoferjem Antonom Horvatom.

M.H.
Prostovoljni šofer Anton Horvat rad z uporabniki tudi poklepeta.

»Rad pomagam, če le lahko. Nimam pa rad izkoriščanja,« nam odločitev, zakaj se je pridružil in postal eden izmed šoferjev prostovoljcev, pojasni Anton Horvat. Uslugo brezplačnega prevoza starejših v središki občini ponujajo že od sredine maja, namenjena pa je predvsem tistim, ki živijo sami, nimajo avtomobila ali vozniškega izpita oziroma nimajo možnosti za prevoz v družini. Kot pravi Horvat, jih starejši po opravljenem prevozu velikokrat vprašajo, koliko bo to »koštalo«, saj še vedno mislijo, da je za prevoze treba plačati.

Največkrat k zdravniku

Prostovoljni vozniki pridejo uporabnika navadno iskat na dom in ga potem odpeljejo po različnih opravkih; največkrat k zdravniku, na banko, v trgovino in drugam. Precej je namreč takih, ki živijo sami in nimajo avtomobila, ali pa potrebujejo prevoz v dopoldanskem času, ko njihovi svojci delajo. »Skupaj z drugimi šoferji prostovoljci in središko občino ponujamo brezplačne prevoze starejšim, ki jih najbolj potrebujejo. Po navadi so to prevozi k zdravniku in po drugih opravkih. Prvič sem prevoz opravil kar s svojim avtomobilom, saj je oseba potrebovala prevoz do središča naše občine, tako da ni imelo smisla, da grem tja po kombi in potem nazaj ponjo. Peljal sem jo k zdravniku, spotoma pa sva se na njeno željo ustavila še v trgovini. To je zdaj moja druga vožnja,« nam med tem, ko se z rdečim občinskim kombijem vozimo proti uporabnici v nekaj kilometrov oddaljeno naselje Obrež, razlaga Horvat.

Sram jih je prositi

»Poleg prevoza pa je zelo pomemben tudi pogovor. Te osebe so namreč po navadi osamljene. Je pa tako, da je nekatere še vedno sram prositi za prevoz, a prav starejšim, ki živijo sami, so brez avtomobilov in vozniških izpitov in se soočajo s hudimi težavami, saj ne zmorejo niti do zdravnika ali trgovine, je namenjena ta storitev,« pristavi njegova žena, sicer tudi koordinatorica projekta Starejši za starejše Alenka Horvat.

Zadovoljna Ana: »Bogu hvala, da imamo ta prevoz«

Pogleda na kombi na domačem dvorišču se razveseli 78-letna Ana Šalamun, ki z berglo in povezano nogo že hiti proti prispelemu prevoznemu sredstvu. »Bogu hvala, da je omogočena ta storitev. To je res v redu. Zelo dobra pomoč,« je z vidno hvaležnostjo povedala Ana, ki se je te storitve tokrat poslužila drugič. »Petelin mi je s kremplji konec junija poškodoval nogo. In zdaj moram na vsake toliko hoditi na preveze v Zdravstveni dom Ormož. Živim s svojo sestro in sinom, ki pa nima avtomobila. Mož mi je že umrl. Bi pa vas prosila, da se spotoma ustavimo še v papirnici, da si skopiram izvid,« je nadaljevala Ana.

Povedala je še, da je za to plemenito storitev izvedela iz občinskega obvestila, ki so ga pred kratkim prejeli domov. Prijazni šofer prostovoljec in njegova žena uporabnici z veseljem ustrežeta, jo pospremita do zdravnika in počakata. Nato jo odpeljeta na dom. »Danes pa smo hitro končali. Pridite na kavo,« nas je po opravljenem prevozu na domačem dvorišču hvaležno povabila Ana. »V ponedeljek, ko bom spet potrebovala prevoz za prevez te moje ljube noge, pa vas spet naprošam,« je dodala in pomahala v slovo.

M.H.
Starejši, ki so tovrstne storitve izjemno veseli, je na voljo prostor v tem kombiju.

Brezplačni prevozi starejših se sicer izvajajo že v številnih občinah. Lani so to storitev med prvimi uvedli v Velenju, Ajdovščini in Novem mestu.

Število prevozov raste

Da je ta storitev s plemenitim namenom dobro zaživela, vedo povedati na tamkajšnji občini, ki pokriva stroške prevozov. Kakih deset prostovoljnih šoferjev z izmeničnimi dežurstvi zagotavlja redno izvajanje te usluge. Prevoze opravljajo na območju središke in sosednje, ormoške občine. Doslej so opravili že 13 takih prevozov, pri tem pa opažajo, da število opravljenih prevozov narašča iz meseca v mesec.

Naj ob tem še dodamo, da je za lažjo organizacijo obvezno prevoz najaviti s klicem v tajništvo občine (od ponedeljka do četrtka med 8. in 14. uro, ob petkih do 12. ure), in sicer približno dva dni pred predvidenim prevozom.