Srečanje

Bo EU le popustila glede meje s Severno Irsko? Macron verjame v rešitev

B.K./STA
22. 8. 2019, 18.09
Posodobljeno: 22. 8. 2019, 18.09
Deli članek:

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob današnjem obisku britanskega premierja Borisa Johnsona v Parizu dejal, da bi lahko v 30 dneh našli rešitev za vprašanje meje na Irskem otoku po brexitu. Johnson je medtem poudaril, da so "tehnične rešitve že na voljo", poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Francoski predsednik Emmanuel Macron.

"Prepričan sem, tako kot kanclerka (Angela) Merkel, da lahko s skupnim razumom in voljo v 30 dneh najdemo nekaj inteligentnega, če bo na obeh straneh dobra volja," je na skupni novinarski konferenci povedal Macron.

"Želim biti zelo jasen. V prihodnjem mesecu ne bomo našli novega izstopnega sporazuma, ki bo daleč od temeljev," je poudaril. Tako je zavrnil Johnsonovo zahtevo, da bi irsko varovalo, ki naj bi preprečilo trdo mejo na Irskem otoku, črtali iz izstopnega sporazuma.

Novi britanski premier pa je poudaril, da so rešitve, kako se izogniti nadzoru na meji med Irsko in Severno Irsko, že na voljo. "Tehnične rešitve so že na voljo, o njih pa je potekala že dolga razprava," je pojasnil. Kot primera je navedel "zaupanja vredne trgovinske sheme in predhodno elektronsko preverjanje".

Ponovil je, da želi, da bi njegova država EU zapustila z dogovorom. "Mislim, da lahko sklenemo dogovor, ki bo dober," je poudaril. Dodal je, da ga je pri tem opogumilo sredino srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Tudi Merklova je v sredo, ko je v Berlinu gostila Johnsona, podobno kot Macron dejala, da bi rešitev za irsko varovalo lahko našli "v naslednjih 30 dneh". Nemška kanclerka je povedala, da je zdaj osredotočena na to, da Britanija izstopi iz EU na tak način, da bi lahko obe strani še naprej imeli tesne in prijateljske odnose. Nemčija je po njenih besedah pripravljena tudi na britanski izstop brez dogovora.