Tardigradi

So Izraelci uspeli kolonizirati Luno?

R.T.
7. 8. 2019, 13.08
Posodobljeno: 7. 8. 2019, 13.13
Deli članek:

Prva zasebna vesoljska sonda, ki jo je na Luno poslalo izraelsko podjetje, je strmoglavila. A njeni potniki bi lahko preživeli.

Profimedia
Tardigrad ali počasnik.

Sonda Berešit, ki je aprila letos strmoglavila na Luno, bi se morala v zgodovino zapisati kot prvo zasebno plovilo, ki je pristalo na Zemljinem naravnem satelitu. Žal je med pristankom odpovedal del opreme in sonda je strmoglavila na Lunino površino.

Znanstveniki sedaj ugotavljajo, da morda ni bilo vse zaman. Na sondi Berešit se je namreč nahajala kolonija tardigradov ali počasnikov, mikroskopske živalske vrste, znane po svoji neverjetni vzdržljivosti in odpornosti.

Počasniki so drobne živali, ki dosežejo največ 1,5 milimetra v dolžino, in se lahko povsem izsušijo in v stanju kriptobioze preživijo obdobja ekstremnih okoljskih razmer. Predstavniki počasnikov so dokumentirano preživeli 10 dni vakuuma in nefiltriranega kozmičnega sevanja na zunanjosti vesoljske sonde, temperature od ene stopinje nad absolutno ničlo do 150 stopinj Celzija, pritisk preko 5000 atmosfer, hudo sušo ter potopitev v tekoči alkohol.

"Menimo, da so možnosti za preživetje tardigradov izjemno visoke," je za tiskovno agencijo AFP dejal ameriški podjetnik Nova Spivack, ki je sodeloval pri projektu.

Počasniki, ki so se peljali na Berešitu so bili dehidrirani in zaviti v umetno smolo, kar bi lahko povečalo njihove možnosti za preživetje. A vseeno je njihova prihodnost vprašljiva. Za ponovno aktivacijo življenjskih sistemov potrebujejo namreč zrak, vodo in hrano. Tega pa zaenkrat na Luni nimajo.