islamska tančica

V katerih evropskih državah je burka prepovedana?

B.K.
1. 8. 2019, 18.24
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 08.23
Deli članek:

Po dolgem sodnem postopku je na Nizozemskem začela veljati delna prepoved nošenja burke na javnih mestih. Kje po Evropi so te islamske tančice še prepovedane?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Burka je islamska tančica, ki prekriva vso telo, vključno z obrazom. Prepovedana je v več državah po Evropi, ponekod so poleg nje prepovedana še druga pokrivala, ki zakrivajo obraz, kot denimo motoristične čelade in maske, ponekod so prepovedi le delne, ponekod pa bolj stroge.

Nizozemska

Če si obraz s tančico prekrijete na Nizozemskem, vam grozi vsaj 150 evrov kazni. Prepoved ni omejena le na islamske tančice pač pa tudi na balaklave in motoristične čelade. Mnogo mestnih oblasti na Nizozemskem je sicer že napovedalo, da prepovedi ne bodo izvajali. V državi, kjer živi 17 milijonov ljudi, nosi burko sicer le med 200 in 400 žensk.

Danska

Danska je lani prepovedala tančice, ki prekrijejo obraz. Kazni za prekršek znašajo do 135 evrov, kazen pa se lahko poviša ob več ponovitvah prekrška.

Avstrija

Avstrija je burke prepovedala leta 2017. Po zakonu je potrebno v Avstriji na javnih mestih imeti obraz razkrit od brade do las. Če ta predel ni viden, lahko policija napiše kazen do 150 evrov.

Bolgarija

V Bolgariji so zakon, ki omejuje nošnjo tančic sprejeli leta 2016. Kazni za prekrškarje so visoke, tudi do 750 evrov.

Belgija

V Belgiji so tančice v javnosti prepovedane že od julija 2011. Prekršek se kaznuje z denarno kaznijo ali sedemdnevnim zaporom. V Belgiji sicer živi okoli milijon muslimanov, a burko redno nosi le okoli 300 žensk.

Francija

Francija je kot prva burke prepovedala leta 2011. V zakonu piše, da »nihče ne sme v javnosti nositi oblek, ki jim prekrivajo obraz.« Religijska oblačila, vključno z rutami so sicer v francoskih šolah prepovedana že od leta 2004.