vojaški odbor

Načelniki vojska članic Nata septembra v Ljubljani

B.K./STA
1. 8. 2019, 17.11
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 17.25
Deli članek:

Slovenija bo 13. in 14. septembra v Ljubljani gostila konferenco načelnikov obrambnih sil članic zveze Nato v okviru vojaškega odbora Nata. Konferenci, na kateri pričakujejo okoli 400 gostov, bo sopredsedovala načelnica generalštaba SV (GŠ SV) Alenka Ermenc.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vojaški odbor je najvišji vojaški organ Nata. V prvi vrsti skrbi za oblikovanje vojaških nasvetov Severnoatlantskemu svetu in daje usmeritve obema strateškima poveljstvoma.

Gre za stalni organ, ki se sestaja vsaj enkrat tedensko, običajno na ravni stalnih vojaških predstavnikov na sedežu zavezništva v Bruslju, trikrat letno pa se sestaja tudi na najvišji ravni, na ravni načelnikov generalštabov vojska članic.

Dvakrat letno ta srečanja potekajo na sedežu Nata v Bruslju, enkrat letno pa v eni od članic. In letos bo to konferenco vojaškega odbora, kot jo imenujejo, gostila Slovenija.

Na konferenci pričakujejo najvišje vojaške poveljnike 28 članic Nata in tudi civilnega predstavnika Islandije, ki sicer nima stalne vojske. Skupaj naj bi se zasedanja udeležilo okoli 400 gostov, med njimi okoli 150 najvišjih vojaških predstavnikov.

Bobo
Načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc.

Konferenca bo formalno posvečena pregledu skupnih misij in operacij zavezništva, operativnemu delovanju ter ohranjanju pripravljenosti in odvračalne drže Nata. Posvetili naj bi se tudi izgradnji koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju, napovedujejo v SV.

Konferenci bo predsedoval načelnik vojaškega odbora Nata, britanski letalski general Stuart William Peach. V skladu s tradicijo pa bo konferenci sopredsedovala tudi gostiteljica, slovenska generalmajorka Alenka Ermenc, sicer edina načelnica med svojimi moškimi kolegi v Natu.

Kot so še povedali v SV, bo za Slovenijo to precejšen logistični zalogaj. Po drugi strani pa tudi velika čast in priznanje, saj bo konferenca potekala v za Nato jubilejnem letu, ko praznuje 70. obletnico svojega obstoja in 15. obletnico velike širitve, ko se je zavezništvu med drugimi pridružila tudi Slovenija.