»Bila ga je sama kost in koža«

VIDEO in FOTO: Tragedija v ruski tajgi, kjer živali pred peklom bežijo v »objem« človeka

S.R.
1. 8. 2019, 11.56
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 12.09
Deli članek:

Katastrofa v Sibiriji se je že sprevrgla v tragedijo tako za živalstvo kot rastlinstvo. Pred ognjenim peklom v teh dneh beži ves prostoživeči živelj, ki je tega sposoben.

Twitter
Po Sibiriji divjajo obsežni požari.

V Sibirji in na Arktiki se v teh dneh odvija velika tragedija. Medtem ko večje prostoživeče živali, vključno z medvedi in lisicami, bežijo iz ruske tajge, se manjše živali, ki jih še niso pokončali plameni, dušijo v gostem dimu. Dele sibirske tajge so namreč zajeli obsežni požari, ki so na določenih območjih dosegli tudi arktično tundro. Časnik Siberian Times poroča, da Arktiko prekriva oblak dima, ki je po obsegu večji od Evropske unije. V delih Sibirije so že razglasili izredne razmere. 

Temperature v nekaterih sibirskih regijah povprečne temperature presegajo za osem do deset stopinj Celzija, je pojasnil Maksim Jakovenko, vodja ruske državne hidrometeorološke službe. Dodal je, da se bodo razmere v Sibiriji zaradi podnebnih sprememb le še slabšale. 

Živali na udaru 

Prostoživeče živali so se v hudih časih, ko so požari zajeli skoraj tri milijone hektarjev gozda, za pomoč »obrnile« na človeka. V vasicah po vsej Sibiriji hrano iščejo tudi plenilci. Ruski predsednik Vladimir Putin je obrambnemu ministrstvu sicer naročil, naj za pomoč pri gašenju na prizadeta območja pošlje tudi vojsko, a to samo po sebi ne bo rešilo bežečih živali. 

Lokalno prebivalstvo jim pomaga po najboljših močeh, a nekatere predstavljajo tudi nevarnost. Tako so morali enega medveda, ki je za hrano brskal v vasici Zamzor, ustreliti, saj je bil preveč agresiven. Drugače je bilo v primeru manjšega rjavega medveda v vasici Angarsk. »Bila ga je sama kost in koža, imel je vidne opekline, bil pa je tako izmučen, da se ljudi ni ustrašil,« je opisala domačinka Maja Fleishter. Njen soprog mu je nato dal piškote in vodo. »Sprva je zarenčal, nato je vodo in piškote pogoltnil, vsi prisotni, ki so se pred enim tednom sami dušili v dimu, pa so zajokali,« je dodala. 

O živalih, ki v paniki bežijo iz gozdov, poročajo tudi z območij vzhodno in zahodno od bajkalskega jezera, regije Krasnojarsk in Jakutije. Strokovnjaki sicer opozarjajo, naj jih prebivalci med begom ne ovirajo, svetujejo pa tudi, da jih naj raje tudi ne hranijo, saj so vendarle divje živali in zato nepredvidljive. V Jakutiji so pred nekaj dnevi medvedji mladičku pobili več psov, ki so bili na dvorišču neke hiše priklenjeni z verigo. Biolog Sergej Naidenko pojasnjuje, da se bo večina večjih živali, kot so medvedi, jeleni, divje svinje in volkovi, pred zublji rešila, da pa požari predstavljajo veliko nevarnost za nedavno skotene mladičke. »Počasi premikajoči se ježi so obsojeni na smrt, kot tudi večina manjših živali, kot so miši, ki se pred požarom skrijejo v luknje,« je še dodal.