UKC Maribor

Ministrstvo trdi, da niso zahtevali internega nadzora zaradi primera pretepene sodnice

G.G./STA
1. 8. 2019, 12.03
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 12.08
Deli članek:

Posebna komisija bo preverila domnevno neupravičene vpoglede zdravstvenih in nezdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo napadene mariborske sodnice Daniele Ružič.

Bobo
Fotografija je simbolična
Na ministrstvu za zdravje so za STA zatrdili, da konkretnega internega notranjega nadzora niso zahtevali, da pa so že marca vsem javnim zdravstvenim zavodom zaradi zaznanih kršitev na področju nepooblaščenih vpogledov zdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo bolnikov poslali poziv, da v najkrajšem možnem času pristopijo k izvedbi izrednih notranjih nadzorov.

Ministrstvo za zdravje je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zahtevalo uvedbo izrednega notranjega nadzora varstva osebnih podatkov, s čimer ugotavljajo domnevne nepravilnosti pri vpogledu v zdravstveno dokumentacijo bolnikov, piše spletni Večer in dodaja, da naj bi bil nadzor povezan s primerom pred časom napadene sodnice Daniele Ružič.

Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot 5000 vpogledov v njene izvide. Ugotavljali naj bi, ali so zdravstveni delavci in sodelavci sodelovali pri zdravljenju pacientke oziroma ali so nezdravstveni delavci upravičeno vpogledovali v kartoteko. Po pisanju časnika naj bi preverjali obdobje enega tedna po hospitalizaciji bolnice.

Primer mariborske okrajne sodnice je junija dvignil ogromno prahu, a za zdaj ostaja neraziskan. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost vzela v bran in ovadila neznanega storilca.

Kot je takrat sporočila, se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Ob tem je izrazila željo, da se prenehata "gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem."

S Policijske uprave Maribor so odgovorili, da razumejo, v kakšnem položaju se nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine ter komentirati razmer v družini. Mariborsko tožilstvo je od njih zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, zato kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil, preverjanje okoliščin in druge operativne ukrepe.